Foto: stock.xchng

Pagājušajā gadā Patērētāju tiesību aizsardzības centrā (PTAC) saņemti 316 iesniegumi par finanšu pakalpojumiem; vairāk nekā iepriekš iedzīvotāji sūdzējušies par nebanku kreditētājiem un parādu piedzinējiem, informē PTAC pārstāve Ilze Žunde.

39% visu sūdzību bijušas par kredītiestāžu rīcību, 30% - par nebanku kreditētājiem, 24% - par parādu piedzinēju sabiedrībām, bet 7% bijuši par apdrošinātājiem.

Par nebanku kreditētājiem saņemto iesniegumu skaits ir palielinājies par 7%, ko PTAC skaidro ar patērētāju aktīvāku rīcību pēc nozares problēmu publiskas aktualizēšanas 2013. gada sākumā. Tāpat bijis 57% sūdzību pieaugums par parādu ārpustiesas atgūšanas pakalpojumu sniedzējiem. Žunde norāda, ka tas saistīts ar jauna normatīvā regulējuma ieviešanu nozares dalībniekiem.

Kopumā gan iedzīvotāji PTAC sūdzējušies par 7% mazāk. Visasāk ritums vērojams kredītiestāžu un apdrošināšanas sabiedrību jomā, kur saņemts attiecīgi par 30% un 36% mazāk iesniegumu.

Galvenokārt patērētāji norādījuši uz finanšu pakalpojumu sniedzēju negodīgu komercpraksi, netaisnīgiem līguma nosacījumiem. Kredītiestāžu jomā iedzīvotāji iebilduši pret soda naudu apmēriem, parādsaistību cedēšanu, komisijas maksām un kļūdaini veiktu maksājumu neatmaksāšanu. "Ātro kredītu" jomā ziņots par augstām procentu likmēm, kredīta piešķiršanu, nevērtējot maksātspēju, darbību bez licences, atbildes nesniegšanu uz patērētāja iesniegumiem.

Savukārt par parādu piedzinējiem patērētāju iesniegumos PTAC informēts par dažādām procesuālām nepilnībām, piemēram, zvanīšanu uz darbu un informācijas nodošanu trešajām personām, piemērotajām komisijas maksām, par informācijas ievadīšanu parādnieku datu bāzēs. Par apdrošinātājiem galvenokārt sūdzības bijušas par apdrošināšanas atlīdzības izmaksas atteikumu un apdrošināšanas atlīdzības lietas izskatīšanas novilcināšanu.

PTAC informē, ka lielākajā daļā gadījumu, atbildot uz sūdzībām, PTAC sniedza rakstveida konsultācijas un skaidrojumus, nepieciešamības gadījumā pieprasot paskaidrojumu attiecīgajam finanšu pakalpojumu sniedzējam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!