Foto: LETA
Pirmdien nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akcionāru sapulcē iecelta jauna uzņēmuma padome, un starp Satiksmes ministrijas (SM) virzītajiem valsts interešu pārstāvjiem ir arī Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimenes locekļiem daļēji piederošās SIA "LSF Holdings" darbiniece Santa Glāzniece.

Kā portālu "Delfi" informēja SM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ilze Eida, ministrijas virzītie valsts interešu pārstāvji padomē ir Glāzniece, Gints Kiršteins un Raitis Tukāns.

Eida vēsta, ka Glāzniecei ir liela pieredze juridiskajā jomā un viņa iepriekš ilgstoši strādājusi Uzņēmumu reģistrā, bet viņas pašreizējā darba vieta ir SIA "LSF Holdings". "Šī pieredze nodrošinās juridisko jautājumu risināšanu, lai efektīvi aizstāvētu valsts kā vairākuma akcionāra intereses," klāsta SM pārstāve.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) portālam "Delfi" skaidroja, ka Glāzniece darbam "airBaltic" padomē izvēlēta kā "nopietna juriste". "Jāpaskatās taču, ko tas cilvēks iepriekš ir darījis," uzsvēra Augulis, norādot, ka pirms tam viņa strādājusi Uzņēmumu reģistrā. Par Glāznieces pienākumiem "LSF Holdingā" ministrs mācēja vien teikt, ka viņa bijusi juriste.

Ministrs strikti noliedza, ka Glāzniecei kā profesionālu juristi viņam būtu ieteicis kāds no Lembergu ģimenes. Tomēr viņš atturējās atklāt, kā viņas kandidatūra atrasta.

Augulis uzsvēra, ka Glāzniece darbu "LSF Holdingā" neturpinās, jo līdz ar jaunajiem pienākumiem "airBaltic" viņai tam neatlikšot laika.

"LSF Holdings" jau ilgstoši tiek saistīts ar ZZS sadarbības partijas "Latvijai un Ventspilij" (L un V) priekšsēdētāja Aivara Lemberga ietekmi. Pa 25% uzņēmuma akciju pieder Lemberga bērniem Līgai un Anrijam, savukārt uzņēmuma valdē darbojas līdz ar Aivaru un Anriju Lembergiem šobrīd par vairākiem ekonomiskajiem noziegumiem tiesātais Ansis Sormulis. Savukārt pārējo 50% uzņēmuma īpašniece ir tā sauktajam "Lemberga oponentam" Ventspils tranzītuzņēmumu cīņās, miljonāram Oļegam Stepanovam piederošā AS "Topmar Holdings".

Premjers Valdis Dombrovskis (V) pirmdien izvairījās vērtēt Glāznieces iecelšanu "airBaltic". Uz jautājumu, vai tieši ar Lemberga ģimenes ekonomiskajām intersēm saistīta cilvēka iecelšana nacionālās lidsabiedrības padomē nav uzskatāma par kritisko robežu Lemberga ietekmei valdošajā koalīcijā, premjers atbildēja, ka viņš atbalsta jaunās "airBaltic" padomes "uzstādījumu" par audita veikšanu uzņēmumā. Padomes personālijas, viņaprāt, būtu vērtējamas pēc audita rezultātiem.

Kiršteins ir VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" valdes loceklis un bijis "airBaltic" padomes loceklis arī iepriekš, vēsta Eida. Publiski pieejamā informācija liecina, ka Kiršteins bijis arī SIA "Lattelecom" Biznesa satura daļas direktors un darbojies portālā "Apollo", savukārt viņa tēvs ir politikas veterāns Aleksands Kiršteins, kurš pēdējās Saeimas vēlēšanās kandidējis no ZZS un bieži manāms ZZS frakcijas telpās.

Savukārt Tukāns ilgstoši darbojies finanšu jomā, pašlaik strādā brokeru kompānijā "Maximus Capital Management". Iepriekš Tukāns strādājis "GE Money Bank", "Citadele Asset Management", viņam ir arī ārvalstu finanšu konsultanta pieredze ASV kompānijā "Morgan Stanley" un "Sun Trust Bank", "kas palīdzēs valstij kā akcionāram nodrošināt efektīvu finanšu pārvaldību uzņēmumā," vēsta SM pārstāve.

Savukārt otrs "airBaltic" akcionārs - SIA "Baltijas aviācijas sistēmas" (BAS) – izvirzījusi padomes locekļiem iepriekšējos pārstāvjus Ilmāru Razumovski un Žanu Šarlu-Korsaku.

SM ir aicinājusi "airBaltic" valdi sasaukt pirmo jaunās padomes sēdi pēc iespējas ātrāk, lai tā ievēlētu padomes priekšsēdētāju un padome pilntiesīgi sāktu risināt tās kompetencē esošos jautājumus.

Jaunās padomes uzdevums ir nekavējoties uzsākt auditu, lai iegūtu pārskatu par visām darbībām, kas notikušas "airBaltic", tostarp iepriekšējās padomes darbības un zīmola darījuma izvērtēšana, kā arī par tiesvedības procesiem starp aviokompāniju un starptautisko lidostu "Rīga", norāda Eida, piebilstot, ka "padome ir vienīgais institūts valsts interešu pārstāvībai uzņēmumā".

Jau vēstīts, ka novembrī par satiksmes ministru kļuva Uldis Augulis (ZZS), un pēc tam vairāku SM pārziņā esošu valsts kapitālsabiedrību valdēs ieceltas ar ZZS ietekmi saistītas personas.

Savukārt "airBaltic" 47,2% akciju īpašniecei BAS decembrī pašai mainījās īpašnieku struktūra – līdz tam tā pilnībā piederēja kompānijas prezidentam Bertoldam Flikam, bet tagad 50% uzņēmuma kapitāldaļu nonākušas Bahamu salās reģistrētās kompānijas "Taurus Asset Management Fund Limited" rīcībā. Kompānijas ieguldījums ir 9 654 000 latu. BAS pamatkapitāls ir 19 307 000 latu. Ārzonas kompāniju BAS dalībnieku sapulcē pārstāvēja Krievijas uzņēmējs Staņislavs Kovtuns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!