Foto: DELFI

Lietuvas lidsabiedrības "Air Lituanica" maršrutu pārņemšana no Viļņas lidostas nostiprinās "airBaltic" pozīcijas Baltijas reģionā, norāda aviācijas eksperts Tālis Linkaits.

Viņš skaidro, ka konkurence Baltijas valstu aviācijas tirgū ir spēcīga, to parāda mazāko kompāniju bankroti. Tomēr Lietuvas tirgus kopumā esot zemu ieņēmumu tirgus, kur liela loma ir zemo cenu lidsabiedrībām "Wizz Air" un "Ryanair", kas samazina peļņas iespējas.

Linkaits uzsver, ka "Air Lituanica" pastāvēšana ilgu laiku bija uz jautājuma zīmes. Lietuvas kompānijas darbības pārtraukšana esot atvieglojums "airBaltic", jo konkurence kļūst mazāka, un tā spēs nostiprināt pozīcijas Viļņas un Rīgas tirgos. Eksperts gan norāda, ka tukša vieta ilgi nepaliek brīva un arī citas lidsabiedrības centīsies iespiesties šajā tirgū.

Linkaits uzsver, ka šis ir trešais aviokompānijas bankrots reģionā, bet atšķirībā no citiem tas notiekot civilizētākā veidā. Cita Lietuvas lidsabiedrība "FlyLAL" mēģinājusi novelt problēmas uz Rīgas lidostu un "airBaltic", iesākot tiesvedības. Šajā gadījumā "Air Lituanica" ir mēģinājusi nokārtot saistības pret pasažieriem un kompensēt "airBaltic" izdevumus. Jau iepriekš bijušas sarunas ar "airBaltic" un lidsabiedrība saņēmusi priekšapmaksu par pakalpojuma sniegšanu. Tas nozīmējot mazāku risku ieiet tirgū un veikt papildu reisus.

Linkaits uzsver, ka "airBaltic" nedaudz ir brīva flotes kapacitāte, taču viņš pieļauj, ka nāksies vēl papildu nomāt kādu lidmašīnu.

Kā uzsver eksperts, esot patīkami, ka "airBaltic" esot pierādījusi, ka ir stiprākā reģionā. Turklāt aizņemtā tirgus daļa esot būtiska arī stratēģiskā investora acīs, lai gan tas neesot vienīgais kritērijs. Būtiski esot arī tas, kā attīstīsies situācija Igaunijas tirgū ar "Estonian Air" un kā Eiropas Savienība vērtēs valsts atbalstu tai. Pie noteiktiem apstākļiem arī Igaunijas tirgū varot pavērties jaunas iespējas.

Kā ziņots, Lietuvas aviokompānija "Air Lituanica" paziņojusi, ka 22.maijā tiks veikti lidojumi no un uz Amsterdamu, Parīzi un Tallinu, taču lidojumi uz Berlīni, Prāgu, Briseli un Stokholmu ir atcelti. Savukārt no 23.maija lidsabiedrība atcēlusi visus paredzētos reisus.

Cenšoties mazināt pasažieriem radītās neērtības un izvērtējot pieejamos finanšu resursus, "Air Lituanica" vienojusies ar Latvijas nacionālo aviokompāniju "airBaltic", kura pārņems Lietuvas lidsabiedrības atceltos lidojumus no 22. līdz 29.maijam. Papildus jau esošajiem reisiem Viļņa-Amsterdama un Viļņa-Rīga "airBaltic" arī paziņo par jaunu tiešo maršrutu ieviešanu no Viļņas uz Briseli, Berlīni, Parīzi, Stokholmu, Varšavu un Helsinkiem.

"Air Lituanica" akciju kontrolpakete pieder Viļņas pašvaldības uzņēmumam "Start Vilnius", bet pārējās akcijas - privātā kapitāla uzņēmumam "Air Lituanica Club".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!