Foto: Saeimas administrācija

Saeima ceturtdien konceptuāli atbalstīja Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumus, kas paredz no nākamā gada septembra aizliegt pārdot alkoholu lielajās plastmasas pudelēs jeb tā dēvētajās "divlitrenēs".

Par likuma grozījumiem pirmajā lasījumā balsoja 67 deputāti. Lēmums tika pieņemts bez diskusijām.

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, paredzēts, ka alu, raudzētos un pārējos alkoholiskos dzērienus aizliegs pārdot plastmasas pudelēs, kuru tilpums pārsniedz puslitru, ja dzēriens ir stiprāks par 7,5 grādiem. Tāpat tos pašus dzērienus nedrīkstēs tirgot par litru lielākās pudelēs, ja to stiprums ir līdz 7,5 grādiem.

Ierobežojumi neattieksies uz stikla, keramikas, koka vai metāla iepakojumu, kā arī, ja dzērienu tirgo tā ražošanas vietā. Komisijas sēdē deputāti norādīja, ka alus darītavās un to specializētajos veikalos izlejamā alus tirdzniecība būs atļauta arī plastmasas pudelēs.

Likuma grozījumu autors Romāns Naudiņš (NA) likumprojekta anotācijā norādījis, ka "alkoholisko dzērienu lietošana rada papildu izmaksas veselības aprūpē un sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, kā arī materiālus zaudējumus darbavietās, tādejādi negatīvi ietekmē tautsaimniecības ekonomisko attīstību un sabiedrību kopumā".

"Plastmasas pudeļu zemākas cenas dēļ 2-2,5 litru tilpuma plastmasas pudelēs pildīti alus un sidrs ir lētāki nekā alus un sidrs, kas pildīti mazāka tilpuma stikla pudelēs vai skārdenēs. Tā kā liela plastmasas iepakojumā pildīts alkoholiskais dzēriens ir lētāks, stipru alu visbiežāk pērk personas, kas lieto alkoholu pārmērīgi, jo īpaši laukos, bet sidru – jaunieši," uzsvēris Naudiņš.

Kā portālam "Delfi" pastāstīja likuma grozījumu autors Naudiņš, plānotie ierobežojumi neattieksies uz alus darītavu veikaliem, kas pārdod savu produkciju. Ja ražotnes veikalā tiks pārdota cita uzņēmuma produkcija, uz to attieksies paredzētie ierobežojumi.

Ja Saeima atbalstīs priekšlikumu visos trīs lasījumos, plānots, ka izmaiņas stāsies spēkā nākamā gada 1. septembrī.

Ziņots, ka ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) portālam "Delfi" pauda, ka plānotais aizliegums pārdot alkoholu lielajās plastmasas pudelēs ir saprotams. Ņemot vērā tā saucamo "divlitreņu" auditoriju, ir leģitīmi to apriti ierobežot, un šajā gadījumā nav saskatāms konflikts ar tiesībām uz saimniecisko darbību. Par priekšlikumu skeptiskāki gan ir aldari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!