Ņemot vērā noteiktos ceļošanas ierobežojumus Igaunijai Covid-19 dēļ, pieprasījuma samazinājums pēc alkoholiskajiem dzērieniem pierobežas veikalos varētu sarukt par aptuveni 30%, prognozēja alkoholisko dzērienu tirgotāja "AlkOutlet" pārstāvis Gints Lazdiņš.

Kā skaidroja Lazdiņš, marta un aprīļa dati liek domāt, ka Igaunijas pierobežās esošajos veikalos īstermiņā jārēķinās aptuveni ar 30% apgrozījuma kritumu, tomēr cilvēku plūsma un rīcība pēc robežu atvēršanas liek domāt, ka ilgtermiņā finanšu rezultāti izlīdzināsies.

Viņš norādīja, ka brīvas ceļošanas ierobežojumi Covid-19 izraisītās pandēmijas dēļ šogad piemēroti atkārtoti un bija prognozējami, tāpēc pieprasījuma izmaiņām tirgotājs ir gatavs.

Tāpat Lazdiņš piebilda, ka "Alkoutlet" visā Latvijā, tostarp pierobežas zonā, neatrodas šosejas malās, bet samērā blīvi apdzīvotās vietās. Veikalu sortiments veidots, domājot ne vien par iepirkšanās tūristiem no ārvalstīm, bet arī vietējiem iedzīvotājiem. Līdz ar to "AlkOutlet" veikalu tīkls turpinās darbu ierastajā ritmā.

"Jā, veikalu apgrozījums pārvietošanās ierobežojumu dēļ sarūk, tomēr iepriekšējā pieredze liecina, ka pēc robežu atvēršanas tas ātri sasniedz iepriekšējo līmeni un pat mazliet pieaug, jo ārvalstnieki steidz sagādāt alkohola rezerves," atklāja Lazdiņš.

Viņš norādīja, ka pieprasījums pēc alkoholiskajiem dzērieniem ir ciklisks, un, tā kā "AlkOutlet" biznesa stratēģija nav balstīta uz tūristiem, veikalu tīkls neplāno nekādu radikālu rīcību slēgto robežu dēļ," sacīja Lazdiņš.

Ziņots, ka, ņemot vērā saslimšanas ar Covid-19 pieaugumu, iebraucot Latvijā no Igaunijas, cilvēkiem jāievēro 14 dienu pašizolācija. Turpmāk 14 dienu pašizolācija Latvijā būs jāievēro, atgriežoties vai ceļojot tranzītā caur kopumā 27 Eiropas Savienības (ES) vai Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstīm, kā arī caur Monako, Andoru un Sanmarīno jeb kopumā 30 valstīm.

Tāpat valdības lēmums arī paredz, ka pašizolācija nebūs jāievēro personām, kuras Latviju šķērsos tranzītā. Tas nozīmē, ka tranzītā ceļojošām personām Latvijas teritorija būs jāšķērso ilgākais 12 stundu laikā, neparedzot nakšņošanu Latvijas teritorijā.

Īpašs regulējums attiecināts arī uz robežpilsētu Valkas un Valgas iedzīvotājiem. Lai netiktu ievērojami traucēta Valkas un Valgas iedzīvotāju ikdienas dzīve, saņemot ikdienas pakalpojumus, kā arī netiktu ierobežota uzņēmējdarbība šo pilsētu teritorijā, Ministru kabinets noteicis, ka Valkas un Valgas pašvaldību iedzīvotāji varēs neievērot pašizolāciju, ja tie ikdienā šķērsos Latvijas sauszemes robežu ar Igauniju.

Tas attiecināms uz personām, kuras ir deklarētas šajā teritorijā. Savukārt, ja personas Valkā ieradīsies no cita Igaunijas reģiona, piemēram Tallinas, pašizolācija būs jāievēro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!