Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas pircēju iecienītākais joprojām ir divu litru plastmasas pudelēs pildītais "Apinītis stiprais", bet kopējās šā gada alus tirgus prognozes ir pozitīvas un aldari cer uz izdzertā alus apjomu kāpumu, liecina portāla "Delfi" apkopotā informācija.

Šā gada četros mēnešos iecienītāko un vairāk pirkto alus šķirņu trijnieks bijis AS "Aldaris" ražotais "Apinītis stiprais", SIA "Cido Grupa" ražotais "Līvu Rubenis" un AS "Cēsu alus" ražotais "Cēsu Light", liecina jaunākā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija.

Ceturtais Latvijas patērētāju iecienītākais alus bijis "Garais garāks", ko ražo "Cēsu alus", piektajā vietā ir "Līvu Pilzenes", sestajā - "Lāčplēsis gaišais", bet septītajā - "Lāčplēsis dzintara", ko ražo "Cido Grupa".

Astotais pircēju iecienītākais ir "Aldara Pilzenes", devītais - "Līvu senču", ko ražo "Cido grupa", bet desmitajā vietā - "Cēsu alus" ražotais "Walter".

Pašmāju lielākā alusdarītava "Aldaris" prognozē, ka šogad alus patēriņš uz vienu Latvijas iedzīvotāji būs aptuveni 80 litri gadā, bet pērn viens iedzīvotājs izdzēra aptuveni 75 litrus alus. Tomēr lielākās "alus dzērējvalstis" joprojām ir Čehija un Vācija. Čehijā uz vienu iedzīvotāju gadā alus patēriņš ir aptuveni 150 litri, Vācijā – 110 litri.

Kā norāda "Aldaris" valdes priekšsēdētājs Veli Pekka Tennila, lai gan gada sākuma laika apstākļi nozari nelutināja - alus nozares kritums piecos mēnešos – 7,7%, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu, pēdējie divi mēneši alus darītājiem bijuši veiksmīgi. Īpaši pozitīvi vērtējama esot tendence, ka pieaug augstākās kvalitātes jeb premium segmenta alus pārdošanas apjomi.

VID dati liecina, ka kopējā patēriņam Latvijā nodoto alkoholisko dzērienu struktūrā šā gada četros mēnešos vislielākais īpatsvars ir tieši alum - 74%, taču salīdzinoši zemās akcīzes likmes dēļ kopējos akcīzes nodokļa ieņēmumos par alkoholiskajiem dzērieniem tas veido tikai 12%. Alus Latvijā šogad ražots 19 akcīzes preču noliktavās, un kopumā saražoti 4,25 miljoni dekalitri alus, kas ir par 1,3% mazāk, nekā 2012.gada četros mēnešos.

Četros mēnešos nedaudz samazinājies arī Latvijā ievestā alus apjoms. Latvijā kopumā importēti no trešajām valstīm vai ievesti no ES 1,29 miljoni dekalitru, kas ir par 1,2% mazāk, kā 2012.gada četros mēnešos. Lielākā daļa – 928 000 dekalitri jeb 72% alus tiek ievesta no kaimiņvalstīm, Lietuvas un Igaunijas.

Savukārt no Latvijas izvesti 1,04 miljoni dekalitri alus, kas ir par 34% vairāk, nekā 2012.gada četros mēnešos. Alus no Latvijas pārsvarā tiek eksportēts uz ES dalībvalstīm, pie tam 92% no kopējā šogad izvestā alus apjoma izvests uz Igauniju un Lietuvu

Jau ziņots, ka pateicoties siltajam laikam, alus pārdošanas apjomi šogad jūnijā, salīdzinājumā ar attiecīgo laika posmu pērn, palielinājušies par 15%, savukārt Līgo svētkos pieprasījums pēc alus pieaugs līdz pat 40%, prognozēja aptaujātie ražotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!