Foto: PantherMedia/Scanpix
Turpmākajos gados ir iespējama Baltijas apdrošināšanas tirgus konsolidācija jeb spēlētāju skaita samazināšanās. Pēc pieciem gadiem Baltijas riska apdrošināšanas tirgū varētu palikt pieci seši lieli spēlētāji pašreizējo septiņu astoņu vietā, pieļauj Latvijas Apdrošinātāju asociācija.

Savukārt šis gads bijis iezīmīgs ar to, ka "Vienna Insurance Group AG" sastāvā iekļāvās apdrošināšanas sabiedrības "Baltikums" un "BTA Baltic Insurance Company". Pagaidām gan īpašnieku maiņa nav jūtami ietekmējusi tirgu, jo konkurence Latvijas nelielajā tirgū ir ļoti liela, vērtē asociācijā. Ieguvēji no šādām izmaiņām viennozīmīgi ir klienti, jo lielu reģionālo vai globālo spēlētāju ienākšana tirgū ir zināms garants uzņēmuma un nozares stabilitātei un ilgtspējai.

Taču vienlaikus asociācijā norāda, ka gribētos, lai spēkā pieaug vietējās kompānijas, vietējais kapitāls. Pašlaik Latvijas apdrošināšanas tirgū darbojas vietējā kapitāla apdrošināšanas sabiedrība "Baltijas apdrošināšanas nams", savukārt Igaunijā vietējā kapitāla apdrošinātājs ir "Salva Kindlustus". Latvijas Apdrošinātāju asociācijas vadītājs Jānis Abāšins sarunā ar žurnālistiem pauda viedokli, ka vietējā kapitāla apdrošināšanas sabiedrībām ir vieta tirgū, ja tās spēj pielāgoties tirgum un atrast savu nišu.

Vērtējot šogad pieredzēto, Apdrošinātāju asociācija vērš uzmanību, ka pēc uzņēmuma "Gjensidige" reorganizācijas Baltijas valstīs par apvienotā uzņēmuma Baltijas sēdekli diemžēl netika izraudzīta Latvija. Latvijā tāpat kā Igaunijā darbojas "Gjensidige" filiāle, bet galvenais birojs ir Lietuvā. "Tā ir viela pārdomām gan uzraugošajā institūcijām, gan nozarei," secina asociācijā.

Asociācija prognozē, ka turpināsies konsolidācija arī apdrošināšanas starpnieku - brokeru tirgū. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un klientu spiediena rezultātā starpnieku darbības paliks arvien caurspīdīgākas - starpniekiem arvien skaidrāk būs jāuzrāda komisija, ko tie saņem no apdrošinātājiem, un arvien biežāk klienti paši maksās brokerim par pakalpojumiem.

Latvijā darbojas astoņas apdrošināšanas sabiedrības un 13 ārvalstu apdrošināšanas sabiedrību filiāles, kā arī 81 apdrošināšanas brokeru sabiedrība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!