Foto: DELFI
Šā gada aprīlī, salīdzinot ar martu, vidējais būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 0,2%. Būvmateriālu cenas pieauga par 0,3%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas nemainījās, bet strādnieku darba samaksa kritās par 0,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Aprīlī būvniecības izmaksu vidējo līmeni visvairāk ietekmēja cenu kāpums ceļu būves materiāliem, savukārt strādnieku darba samaksas pazeminājumu noteica darba apjoma samazinājums ēku būvniecībā.

Salīdzinot ar pagājušā gada aprīli, būvniecības izmaksas pieauga par 3,9%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 7,1%, izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai – par 2,8%, būvmateriālu cenas – par 2,3%.

Gada laikā kopējo būvniecības izmaksu līmeni visvairāk ietekmēja strādnieku darba samaksas pieaugums nedzīvojamo ēku būvniecībā un būvmateriālu cenu kāpums transporta objektu būvē.

Šogad datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumi un ap 30 tirdzniecības uzņēmumi. Bez tam, būvizmaksu indeksa aprēķinos tiek izmantotas būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!