Foto: Shutterstock
Starptautiskā biznesa procesu ārpakalpojumu sniedzējs "Runway" pērn apgrozījis 22,3 miljonus eiro, bet nopelnījis 1,04 miljonus eiro, portālu "Delfi" informē uzņēmums.

Salīdzinot ar pērno gadu, konsolidētais apgrozījums kāpis par 20%. Uzņēmums norāda, ka kāpums turpinās arī šogad – dati par pirmo pusgadu liecina, ka apgrozīti 12,4 miljoni eiro, bet 920 tūkstoši eiro jau nopelnīti.

"Runway" grupas valdes priekšsēdētājs Uldis Priedītis skaidro, ka apgrozījuma kāpumu veicinājusi sadarbības paplašināšana, kā arī 300 tūkstošu eiro ieguldīšana attīstībā. Šī gada martā uzņēmums Ukrainā atvēra jau otro biznesa operāciju centrā, kā arī paplašināja vienu no divām "Runway" filiālēm Spānijā. Darbinieku skaits kopš 2016. gada nogales audzis par 16,5%, pārsniedzot 1000 nodarbināto.

Priedītis norāda, ka ārpakalpojumu sniegšanas nozarē trūkst darbaspēka. Tā kā uzņēmums specializējas pakalpojumu sniegšanā Skandināvijā, vajadzība pēc šo valstu valodu pratējiem ir liela. "Uzņēmumi aktīvi pārvilina viens otra darbiniekus, lai īstermiņā sasniegtu savus mērķus attiecībā uz resursu pieejamību. Tomēr ilgtermiņā tam var būt negatīvas sekas, jo šī ir nozare, kur robežas faktiski nepastāv un konkurence notiek ne tikai vietējā mērogā, bet starp spēlētājiem visā pasaulē. Līdz ar to krasas izmaiņas kādos no galvenajiem faktoriem vienā valstī automātiski samazina tās pievilcību uzņēmumu acīs, savus centrus veidojot jau citos tirgos, kas zināmā mērā arī ir bijis iemesls "Runway" grupas izaugsmes tempiem Ukrainā un Spānijā," lēš Priedītis.

Izaicinājums ir arī pakalpojumu automatizācija, kurai pievērsušies tirgus lielākie spēlētāji. Priedītis norāda, ka arī "Runway" sācis pirmos testa projektus, investējot robotizācijā, cerot, ka tas ļaus optimizēt un efektivizēt pakalpojumus. "Runway" valdes priekšsēdētājs uzskata, ka Latvijā, kur darbaspēks ir ierobežots, robotizācija ļaus to lietderīgāk izmantot, atvieglojot konkurenci globālajā tirgū.

"Tas pat radīs jaunas darba vietas ar augstu pievienoto vērtību, piemēram, biznesa procesu un robotu operatorus. Tās būs ļoti pieprasītas un labi atalgotas profesijas, kam jau šodien būtu jāpielāgo izglītības programmas. Vienlaicīgi tas būs vēl viens virziens pašiem uzņēmumiem, kā veicināt horizontālās karjeras izaugsmi, kurā esošie darbinieki, ceļot savu kvalifikāciju, varēs mainīt specializāciju," norāda Priedītis.

SIA "Runway" ir starptautisks biznesa procesu ārpakalpojumu sniedzējs ar mātes uzņēmumu Latvijā un meitas uzņēmumiem Igaunijā, Lietuvā, Ukrainā un Spānijā. Vairāk nekā 1000 darbinieku 15 valodās klientiem nodrošina balss un cita veida attālinātā kontaktu centra, finanšu un grāmatvedības, datu ievades un apstrādes, telemārketinga pakalpojumus, kā arī IT atbalsta un personālas vadības pakalpojumu sniegšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!