Iespēju saņemt termiņuzturēšanās atļauju apmaiņā pret investīcijām Latvijas tautsaimniecībā šogad izmantojuši kopumā 1956 ārzemnieki, veicot ieguldījumus gandrīz 123 miljonu latu apmērā, par Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) apkopoto statistiku par šo gadu portālu "Delfi" informēja pārvaldes sabiedrisko attiecību vadītājs Andrejs Rjabcevs.

Līdzīgi kā pagājušajā gadā arī šogad vislielākā ārzemnieku interese ir bijusi par iespēju saņemt uzturēšanās atļauju, iegādājoties Latvijā nekustamo īpašumu – kopumā 1549 ārzemnieki uzturēšanās atļauju pieprasīja, pamatojoties uz faktu, ka viņi paši vai viņu ģimenes locekļi ir iegādājušies nekustamo īpašumu Latvijā vismaz 100 000 vai 50 000 latu vērtībā.

Ārzemnieku interesi visbiežāk piesaistījuši dzīvokļi Rīgā un Jūrmalā, kur nopirkti attiecīgi 325 un 225 īpašumi. Tāpat īpašumi pirkti arī Rīgas apkārtnē – Babītes novadā (27), Mārupē (12) un Garkalnes novadā (8).

PMLP apkopotā statistika liecina, ka ārzemnieki kopumā šogad Latvijā nekustamā īpašuma iegādē ir ieguldījuši 95,8 miljonus latu.

Krietni mazāka summa jeb 24,4 miljoni latu šogad ieguldīti banku subordinētajā kapitālā, kas arī dod tiesības ārzemniekam pieprasīt uzturēšanās atļauju Latvijā. Šo iespēju šogad izmantojuši 293 investori un viņu ģimenes locekļi.

PMLP statistika rāda arī, ka iespēja iegūt uzturēšanās atļaujas nav īpaši veicinājusi ārvalstnieku interesi ieguldīt uzņēmumu pamatkapitālā, jo gada laikā investīcijas 2,7 miljonu latu apmērā veiktas tikai 53 uzņēmumu pamatkapitālā un uz tā pamata uzturēšanās atļaujas lūgts piešķirt 114 personām.

Jau vēstīts, ka 2010.gada 1.jūlijā stājās spēkā grozījumi Imigrācijas likumā, kas cita starpā paredz iespēju ārvalstniekiem saņemt termiņuzturēšanās atļauju, ja tie iegādājušies Latvijā nekustamo īpašumu noteiktā vērtībā, veikuši noguldījumu banku subordinētajā kapitālā vai ieguldījuši līdzekļus kapitālsabiedrības pamatkapitāla palielināšanā.

Kopumā pusotra gada laikā kopš ir stājušies spēkā grozījumi Imigrācijas likumā, uzturēšanās atļaujas Latvijā pieprasījuši 2257 investori un viņu ģimenes locekļi, kas Latvijas tautsaimniecībā ieguldījuši 142,5 miljonus latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!