Foto: LETA

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) atzinīgi vērtē valdības lēmumu pagarināt un palielināt atbalstu Covid-19 krīzē skartajiem uzņēmumiem un darba ņēmējiem.

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone pauž: "Krīzes laikā jādara viss iespējamais, lai gan darba devējiem, gan darba ņēmējiem palīdzētu vieglāk pārdzīvot šo grūto periodu. Mūsu visu interesēs ir svarīgi saglabāt uzņēmumu darbību un nepieļaut strauju bezdarba pieaugumu, kā arī veicināt iedzīvotāju un uzņēmumu uzticēšanos valdībai, jo tikai tā varam novērst ekonomiskās situācijas būtisku pasliktināšanos. "

Darba devēji pozitīvi vērtē dīkstāves pabalsta minimālā sliekšņa paaugstināšanu līdz 500 eiro, tomēr uzskata, ka būtu jāpārskata pabalstu un algu subsīdiju noteiktais maksimālais apmērs, ņemot vērā darbinieka sociālās iemaksas, kā arī apgādībā esošās personas.

Tāpat LDDK atkārtoti uzsver nepieciešamību pārskatīt kritērijus, pēc kuriem nosaka atbalsta piešķiršanu apgrozāmo līdzekļu subsīdijām. Šobrīd, lai saņemtu atbalstu, uzņēmumam ir jāpierāda apgrozījuma kritums gan pret 2019. gadu, gan pret 2020. gadu, tomēr LDDK norāda, ka pareizāk būtu, ja notiktu izvēle starp vienu vai otru kritēriju.

Kā vēstīts, Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē 12. janvārī apstiprināti grozījumi dīkstāves atbalsta un daļēji nodarbināto algas subsīdijas atbalsta programmu noteikumos, pagarinot to darbības termiņu līdz brīdim, kamēr spēkā būs valdības noteiktie ierobežojumi saimnieciskai darbībai, kas saistīti ar epidemioloģiskās drošības pasākumiem, lai ierobežotu Covid-19 infekcijas izplatību. Tāpat MK lēma paaugstināt minimālo dīkstāves atbalsta apmēru līdz 500 eiro.

Ministru kabineta un Krīzes vadības padomes kopsēdē 12. janvārī arī apstiprināti grozījumi apgrozāmo līdzekļu granta atbalsta programmā, būtiski paplašinot komersantiem pieejamo atbalstu – grants komersantiem būs pieejams katru mēnesi līdz maija beigām. Grozījumi stāsies spēkā pēc to saskaņošanas ar Eiropas Komisiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!