Foto: Publicitātes foto/"airBaltic"

Piedzīvojot Covid-19 pandēmijas triecienu, aviācijas nozarē strādājošo skaits būtiski saruka. Tagad, reaģējot uz tendencēm nozarē un plānojot "gaišāku" nākotni, darbinieku rekrutēšana ir atsākusies un uzņem apgriezienus. Tomēr uzņēmumi secina – konkurence par darbaspēku arvien pieaug un ir vakances, kuras aizpildīt neizdodas arī ilgstoši.

"Pirms Covid-19 krīzes "airBaltic" bija uzņēmusi sabalansētas izaugsmes posmu. Tas nozīmēja, ka līdz ar uzņēmuma izaugsmi pieauga arī nepieciešamo darbinieku skaits – katru gadu tas palielinājās par aptuveni 10%, no 1300 darbiniekiem 2017. gadā līdz 1700 darbiniekiem 2020. gada sākumā. Lielākoties pieauga to darbinieku skaits, kas tiešā veidā nodrošina lidojumu izpildi gan gaisā, gan uz zemes," stāsta "airBaltic" vecākā viceprezidente personālvadības jautājumos Alīna Roščina. Taču Covid-19 krīze piespieda uzņēmumu būtiski pārskatīt tā izmaksas, tostarp samazināt darbinieku skaitu līdz minimālajam līmenim. 2020. gada vasarā "airBaltic" strādāja aptuveni 1000 darbinieki. Pašlaik, aviācijas nozares rādītājiem nedaudz uzlabojoties un pārvadāto pasažieru skaitam pieaugot, uzņēmums atsācis pakāpeniski darbā atgriezt atlaistos darbiniekus un veikt jaunu darbinieku atlasi. Šobrīd uzņēmumā jau ir vairāk nekā 1200 darbinieku.

Grieza par 30%

Jautāta, pēc kādiem kritērijiem tika izvērtēts, kurus darbiniekus atbrīvot no darba, Roščina stāsta, ka, lemjot par darbinieku skaita samazināšanu, no uzņēmuma vadības tika definēts pamatprincips, ka uzņēmumam nepieciešams pietiekams darbinieku skaits, lai tas spētu veikt lidojumus ar tā tobrīd rīcībā esošajām 22 "Airbus A220-300" lidmašīnām. "Katra struktūrvienības vadība noteica nepieciešamo darbinieku skaitu, lai turpinātu pilnvērtīgu darbību ievērojami samazinātos apjomos. Pēc ilgstošām konsultācijām ar arodbiedrībām tika izstrādāti caurspīdīgi kritēriji – atbilstoši likumdošanas prasībām un iekšējām procedūrām. Kritēriji primāri balstījās uz darbinieku kvalifikāciju un darba rezultātiem, ņemot vērā arī pieredzi un sociālos kritērijus," viņa skaidro

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!