Foto: LETA

Ceļu būves uzņēmuma SIA "Binders" apgrozījums pērn bija 90,962 miljoni eiro, kas ir par 0,9% mazāk nekā gadu iepriekš, tāpat uzņēmums cieta zaudējumus 345 570 eiro apmērā pretstatā gadu iepriekš gūtajai peļņai, liecina informācija "Firmas.lv".

Kā liecina uzņēmuma gada pārskata vadības ziņojums, pērn arvien vairāk jaunu projektu konkursos bija vērojama ļoti sīva cenu piedāvājumu cīņa, kas uzņēmējiem lika efektivizēt iekšējos procesus un meklēt alternatīvus risinājumus. Tāpat turpinājās nenoteiktība par Eiropas Savienības (ES) un Latvijas prioritātēm, kas uzņēmumam neļāva plānot darbību ilgtermiņā un investēt efektīvākās tehnoloģijās, kas dotu efektu ilgtermiņā.

Gada otrajā pusē bija vērojama straujāka energoresursu cenu palielināšanās, kas ietekmēja visas nozares izmaksu pieaugumu. "Binders" daudz darba ieguldījis, lai iespējami daudz fiksētu iepirkumu cenas, taču kopējā inflācija radījusi zināmu spriedzi, gan darbaspēka, gan piegādātāju attiecībās.

Tāpat vadības ziņojumā uzsvērts, ka iepriekšējā perioda Covid-19 pandēmijas krīzes stimulēšanai piešķirto līdzekļu apgūšanas projekti tika izsludināti steidzīgi, kas radīja arī sasteigtu būvniecības darbu gaitu, ko nebija iespējams realizēt pilnībā 2020. gadā.

"Binders" vadības ieskatā valdības pieļautās iepriekšminētās plānošanas kļūdas radīja papildu izmaksas būvniekiem, tajā skaitā arī "Binders", kas tehnoloģiskā pārtraukuma dēļ bija spiesta darbus pabeigt tikai 2021. gadā.

Vadības ziņojumā teikts, ka 2021. gadā VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) pasūtījumu klāstā lielāko apjomu veidoja asfaltbetona segumu atjaunošanas darbi, otrajā plānā atstājot lielos projektus ar pārbūvi. Šī plānošanas nelīdzsvarotība radīja "Binders" izteiktu sezonalitāti, kas ļoti sadārdzināja resursus ziemas un pavasara periodā, kad asfalta seguma kārtu izbūve nav tehnoloģiski iespējama.

Šobrīd Krievijas-Ukrainas kara fonā "Binders" ar piesardzīgu optimismu vērtē LVC reģionālo autoceļu programmu 2020.-2040.gadam, kurai tika apstiprināts finansējums periodā no 2021.gada līdz 2024.gadam. "Binders" vadība uzskata, ka tas būtu milzīgs atspaids nozarei un radītu būtisku stabilitātes sajūtu, taču šī brīža neprognozējamais cenu pieaugums liek izvērtēt šo projektu riskus un iespējas.

Pērn "Binders" veica mērķtiecīgas investīcijas, liekot uzsvaru uz būvniecības procesu modernizāciju un mūsdienu tehnoloģijām. Tika atjaunota asfalta ieklāšanas tehnika, iegādāti mūsdienīgāki mērinstrumenti un satiksmes organizēšanas aprīkojums, modernizēti administratīvi tehniskie informācijas tehnoloģiju resursi.

Vadības ziņojumā teikts, ka vēl joprojām pastāv darbinieku pieejamības un piesaistes problēma. Trūkst gan kvalificētu mehanizatoru, gan šoferu, gan ceļu strādnieku. Pateicoties inženiertehniskā un administratīvā personāla gandrīz nemainīgajam sastāvam, uzņēmums veiksmīgi spējis pārvarēt krīzes posmus.

Joprojām lielāko daļu apgrozījuma veido valsts un pašvaldību pasūtījumi, taču pirmais lielais publiskās un privātās partnerības projekts – Ķekavas apvedceļa izbūve, deva būtisku apgrozījuma daļu. Kā iepriekš, tika realizēti un attīstīti arī ūdens un kanalizācijas projekti.

Vadības ziņojumā teikts, ka "Binders" 2021. gadā strādāja un realizēja vairāk nekā 70 dažādus projektus. No tiem lielākie bija satiksmes pārvada pāri dzelzceļa sliežu ceļiem Rīga-Skulte ar pievedceļiem 1.kārtas būvniecība, kā arī ūdenssaimniecības tīklu paplašināšana gan Jūrmalā, gan Berģos.

Šogad lielāko ietekmi uz "Binders" darbību atstājusi Krievijas-Ukrainas kara sākšanās. Energoresursu cenu pieaugums un resursu pieejamība nozarē radīja un rada zināmu spriedzi. Kaut arī "Binders" cenšas fiksēt iepirkumu cenas, ne visos resursu veidos tas ir iespējams.

"Binders" vadība atzīst, ka, pateicoties nozares pārstāvju un lielāko pasūtītāju sadarbībai, tika panākta vienošanās par cenu indeksāciju jeb kompensēšanu, kas pieaugošo izmaksu ietekmi neuzliek tikai uz būvnieku pleciem, bet sadala atbildību starp pasūtītāju un ceļu būvētāju.

Ņemot vērā "Binders" dalību lielo infrastruktūras projektu īstenošanā, 2022.gads turpina būt izaicinājumiem bagāts un darba apjoms nemazināsies, teikts vadības ziņojumā. Plānotais projektu portfelis neatpaliek no iepriekšējā gada, taču joprojām turpinās darbs jauno izsludināto iepirkumu piedāvājumu sagatavošanai.

"Binders" 2020. gadā strādāja ar 91,744 miljonu eiro apgrozījumu un guva 3,6 miljonu eiro peļņu.

"Binders" reģistrēta 1993. gadā, un tās pamatkapitāls ir 5,852 miljoni eiro. "Binders" īpašnieki ir SIA "Nule 7" (40%), kuras patiesais labuma guvējs ir Spodra Garkāne, SIA "Taino 1" (30%), kuras patiesais labuma guvējs ir Alvis Tanbergs, un SIA "Trustee" (30%), kuras patiesais labuma guvējs ir Normunds Luste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!