Foto: AFP/Scanpix/LETA
Latvija kā atvērta ekonomika ir pakļauta dažādiem ģeopolitiskiem riskiem. Pēdējā laikā politiskajiem notikumiem ir bijusi svarīga loma globālā mērogā - sadursmēs, nemieros, spriedzē, ko izraisīja pavasarī ieviestie ierobežojumi, un turpmākā ierobežojumu iespējamībā, ja Covid-19 pandēmijas dēļ situācija pasliktināsies, norāda "Coface Baltics" eksperti.

"Coface Baltics" prognozē, ka visu šo faktoru rezultātā varētu samazināties pieprasījums no ārzemju tirgiem, tādēļ Latvijas eksporta rādītāji varētu kristies. Vienlaikus Latvijai ir iespēja gūt arī labumu no politiskajiem riskiem.

Ikgadējais "Coface" politisko un sociālo risku indekss izceļ divējādu tendenci: no vienas puses, vērojama konfliktu riska samazināšanās globālā līmenī, bet, no otras puses, palielinās politisko un sociālo risku līmenis. Politisko un sociālo risku saasinājumi vērojami valstīs, kuras ir visvairāk pakļautas koronavīrusa pandēmijai.

Saskaņā ar jaunāko "Coface" politisko un sociālo risku indeksu, Latvijas līmenis vērtējams kā salīdzinoši mērens, sasniedzot 40,6% līmeni, kas ir daudz zemāks nekā Irānā, Saūda Arābijā un vairākās Latīņamerikas valstīs, bet augstāks nekā lielākajā daļā citu Centrāleiropas valstu. Tikai Bulgārijas un Balkānu valstu indeksi uzrāda augstāku risku Centrāleiropas reģionā, nekā Latvija. Politisko un sociālo riska indeksa līmenis Latvijā ir augstākais starp visām Baltijas valstīm.

Raugoties uz Latviju, ģeopolitiskā situācija valstij ir ļoti būtisks faktors, ņemot vērā Latvijas attiecības ar Krieviju un Eiropas Savienību. Latvijas attiecības ar Krieviju joprojām ir svarīgas tirdzniecības un citu saišu dēļ, tomēr integrācija ar Eiropas Savienību un citi spertie soļi, tuvinoties Eiropai, piemēram, eiro valūtas ieviešana, bijuši ne tikai ekonomiski un monetāri, bet arī politiski lēmumi. Latvijai kā NATO dalībvalstij un NATO robežvalstij ir samērā spēcīgs ģeopolitiskais risks.

Tāpat, Latvijai kā Baltkrievijas kaimiņvalstij varētu rasties zināmi riski tur notiekošo protestu un politiskās situācijas izmaiņu dēļ.

"Mēs pieņemam, ka Latvija varētu veiksmīgi izmantot un kapitalizēt šo politisko risku. Jau pagājušajā mēnesī Rīgas pašvaldība sadarbībā ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru ir izstrādājusi atbalsta aktivitātes Baltkrievijas biznesa pārstāvjiem, kuri vēlas savu darbību pārcelt uz Latviju. Šīs idejas mērķis ir piesaistīt informācijas un tehnoloģiju uzņēmumus un talantus, kā arī jaunuzņēmumus, pārceļot to darbību uz Latviju," piebilst Mantvīds Štareika (Mantvydas Štareika), "Coface Baltics" izpilddirektors.

Tomēr nevar ignorēt, ka notikumu attīstība Baltkrievijā var izraisīt pieprasījuma vājināšanos ārējos tirgos, ko Latvija varētu izjust, pazeminoties eksportam. Tas varētu novest pie ekonomiskās palēnināšanās un vēl lēnākas atveseļošanās no Covid-19 izraisītās ietekmes uz vietējo ekonomiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!