Foto: AFP/Scanpix

Kompensācijas par zaudējumiem piensaimniekiem saistībā ar Krievijas embargo būs pieejamas jau līdz gada beigām, tomēr to apmērs pagaidām nav zināms un būs atkarīgs no Zemkopības ministrijas laikus veiktām aplēsēm, ceturtdien žurnālistiem atzina Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības un lauku attīstības komisārs Dačans Čološs.

"Kompensācijas jāizmaksā līdz gada beigām. Nevienam nav vajadzīgas novēlotas kompensācijas, tādēļ nekavējoties ķersimies pie šī jautājuma. Tikmēr dalībvalstīm precīzi jādefinē, kā efektīgāk nodrošināt tirgus situāciju valstī ar pareiziem lēmumiem, lai konkrēta nauda nonāktu pie konkrēta lauksaimnieka. Šie aprēķini jāveic nacionālo valdību ministrijām," sacīja komisārs.

Jautāts par kompensāciju apmēriem Latvijas zemniekiem, viņš atzina, ka nevar tās nosaukt pat aptuveni.

"Kamēr nav nacionālo kalkulāciju, nevaru to pateikt. Ne jau es pieņemšu lēmumu, pie tā strādā EK birokrātija, kas apkopos iesūtīto informāciju. Katrā ziņā kompensācijām kopumā vajadzēs pārsimts miljonus eiro," sacīja Cološs.

Savukārt uz jautājumu, vai piena pārstrādātāji var rēķināties ar eksporta subsīdijām, viņš atbildēja noliedzoši.

"Piena cenas pasaulē ir augstas, cenšamies palielināt eksporta apjomu Eiropā. Eksporta subsīdijas nav palīgs tirgum, tas ir tikai vienreizējs pasākums, kas negatīvi iespaido pasaules tirgu, īpaši, nabadzīgās valstis. Tādēļ pie šī jautājuma neatgriezīsimies, tā vietā mēģināsim palielināt budžetu atbalstam dalībvalstīm jaunu tirgu meklējumos," norādīja komisārs.

Kā ziņots Čološs ceturtdien ieradies Latvijā, lai apspriestu Krievijas embargo sekas un iespējamo atbalstu Latvijas lauksaimniekiem. Vizītes gaitā komisāram plānota tikšanās ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, kas pēcpusdienā notiks "Jaunpils pienotavā".

Lauksaimnieki uzskata, ka Čološa vizīte Latvijā drīzāk ir simboliska, lai vēlāk nodotu svarīgāko informāciju jaunajam amata kandidātam, par kuru nominēts Īrijas pārstāvis Fils Hogans.

Kā ziņots, Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!