Foto: PantherMedia/Scanpix

Saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatību (ĀCM), ņemot vērā arī 1. oktobrī atklāto sezonu medībās ar dzinējiem, Valsts meža dienests vietām mēra otrajā un trešajā riska zonā noteicis ierobežojumus medību rīkošanai, informēja VMD.

Medības ar dzinējiem vai traucēšanu nav atļautas Bārbeles, Birzgales, Daugmales, Degoles, Džūkstes, daļā Engures (no Klapkalnciema līdz Ķesterciemam), Irlavas, Jaunbērzes, Kalnciema, Kurmenes, Ķekavas, Lapmežciema, Lestenes, daļā Olaines (robežojas ar Iecavas novadu), daļā Salas (Lielupes kreisais krasts), Slampes, Smārdes, Sēmes, Stelpes, Tomes, Tumes, Valles, daļā Valgundes (Lielupes kreisais krasts), Vecumnieku pagasta, Baldones un Iecavas novada medību platībās.

Pārējās medību platībās, kur ir sērgas otrā un trešā riska zona, medības ar dzinējiem vai traucēšanu atļauts organizēt, ja medību vadītājs nodrošina Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) noteikto medību higiēnas prasību ievērošanu.

Ja mednieki noteiktās prasības neievēros, VMD ir tiesīgs konkrētajās teritorijās aizliegt dzinējmedības.

Noteiktie ierobežojumi un nosacījumi dzinējmedību rīkošanai ir vērsti uz medību biodrošību, nevis konkrētā medību veida ierobežošanu attiecīgajā teritorijā. Lēmums tika pieņemts sadarbībā ar PVD, ievērojot Latvijas Mednieku savienības, Latvijas Mednieku asociācijas un AS "Latvijas Valsts meži" viedokli.

Kā ziņots, saskaņā ar likumdošanu ir definētas trīs ĀCM riska zonas. Pirmās zonas teritorijā nav konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, tomēr šī buferzona atrodas blakus ĀCM skartajām teritorijām. Dzīvas cūkas un cūkgaļu no šīs zonas drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas.

Par otro zonu definētas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mežacūkas. No šīs zonas aizliegts pārvietot dzīvas mājas cūkas, savukārt cūkgaļu un mežacūku gaļu, kā arī gaļas izstrādājumus drīkst izvest, ievērojot PVD noteiktās biodrošības normas.

Savukārt par trešo riska zonu ir noteiktas teritorijas, kurās ir konstatētas ar ĀCM slimas mājas cūkas un mežacūkas, un no šīs teritorijas nedrīkst izvest ne dzīvas cūkas, ne cūkgaļu un tās izstrādājumus, ne arī mežacūku gaļu un tās izstrādājumus.

Visu riska zonu karte atrodama PVD mājaslapā.

Kā ziņots, mežacūku populācijā mēris šogad konstatēts 832 dzīvniekiem 65 novadu 208 pagastos, kā arī divās pilsētās – Rēzeknē un Pļaviņās. Mājas cūkām mēris konstatēts vienā saimniecībā Vārkavas novadā un divās – Gulbenes novadā, kur bija jāizkauj attiecīgi 50, 142 un 119 cūkas.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014. gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī sērga Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!