Konkurences padome (KP) nolēmusi atļaut a/s "Danisco Sugar" un a/s "Jelgavas Cukurfabrika" apvienošanos, kas paredzēta a/s "Danisco Sugar" iegūstot a/s "Jelgavas Cukurfabrika" aktīvu, tai skaitā preču zīmi "Jelgavas cukurs".

A/s "Jelgavas Cukurfabrika" un a/s "Liepājas cukurfabrika" cukura ražošanu Latvijā ir pārtraukušas saskaņā ar Eiropas Savienības (ES) īstenoto cukura reformu.

Atšķirībā no Igaunijas, kur nepastāvēja cukura ražošana un tādēļ tirgū darbojas samērā liels tirgus dalībnieku skaits, kas nosaka zemākas cenas, Latvijas tirgus kļuvis atvērts konkurencei tikai līdz ar reformu.

Lai radītu līdzīgus priekšnoteikumus arī citu tirgus dalībnieku ienākšanai Latvijas tirgū un aktīvu iegūšanas rezultātā netiktu būtiski samazināta konkurence cukura piegādes tirgū un neizveidotos, un nenostiprinātos viena komersanta dominējošais stāvoklis attiecīgajā tirgū, KP uzskatīja par nepieciešamu aktīvu ieguvējam a/s "Danisco Sugar" uzlikt saistošus noteikumus, kuru mērķis – maksimāli informēt patērētājus par izmaiņām cukura piedāvājumā un dot iespēju ienākt tirgū citiem tirgus dalībniekiem.

Lai apvienošanās process varētu notikt, a/s "Danisco Sugar" mēnesi pirms cukura izplatīšanas mazumtirdzniecībā Latvijas tirgū uzsākšanas ir jāorganizē reklāmas kampaņas laikrakstos un lielveikalos, ar mērķi informēt patērētājus par to, ka turpmāk Jelgavas cukuru ražos a/s "Danisco Sugar".

Kā otrs saistošais noteikums tika noteikts kombinētās preču zīmes izplatīšana safasētos iepakojumos, uz kuras jānorāda informācija par produkta izcelsmi, lai produkta patērētājam būtu pieejama visa informācija par produkta izcelsmi un ražotāju.

Lai netiktu negatīvi ietekmēta konkurence attiecīgajā tirgū, a/s "Danisco Sugar" jaunā zīmola cukura izplatīšanu Latvijā nedrīkstēs uzsākt ātrāk par 2008.gada 1. oktobri, kā arī līdz 2009. gada 1. oktobrim nedrīkstēs piegādāt jaunās apvienotās preču zīmes - "Dansukker" un "Jelgavas cukurs" - cukuru mazumtirdzniecības veikalu tīklam, ja ar konkrēto mazumtirdzniecības veikalu tīklu a/s "Danisco Sugar" konkrētajā laika periodā tiks noslēgti līgumi par pašzīmola cukura piegādēm.

A/s "Danisco Sugar" cukura fabrikas izvietotas vairākās Eiropas valstīs, tai skaitā arī Lietuvā, līdz ar to uzņēmumam pastāv zināmas priekšrocības, piegādājot cukuru Latvijā par salīdzinoši zemākām cenām nekā to potenciālajiem konkurentiem, līdz ar to alternatīvas cukura piegādei ir samērā ierobežotas.

A/s "Danisco Sugar" ir Dānijā reģistrēts uzņēmums, kurš piedāvā plašu cukura produkcijas klāstu pārtikas rūpniecībai Eiropā. Uzņēmums ir viens no vadošajiem cukura ražotājiem Eiropā.

A/s "Jelgavas Cukurfabrika" nodarbojās ar cukura ražošanu un tirdzniecību Latvijā. Savu darbību Latvijā ir pārtraukusi Eiropas Savienības īstenotās cukura reformas dēļ.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!