Foto: DELFI.lt
Starptautiskās audita un biznesa konsultāciju kompānijas "Deloitte" eksperti ir izveidojuši 7. ikgadējo TOP 500 pārskatu par 500 lielākajām Centrāleiropas kompānijām, kurā šogad iekļauti arī septiņi uzņēmumi no Latvijas, portālu "Delfi" informēja "Deloitte".

Šogad reitingā iekļauta jauna kompānija SIA "ORLEN Latvija", kas uzreiz ierindojās 324.vietā. Šī Lietuvas naftas pārstrādes uzņēmuma "ORLEN Lietuva" pārstāvniecība Latvijā un ir atbildīga par naftas produktu realizāciju Latvijas teritorijā.

Pārējās sešas Latvijas kompānijas ir uzlabojušas savas pozīcijas reitingā. Visaugstāk reitingā ierindots autoķīmijas tirgotājs "Uralchem Trading" - šogad 154.vietā (pērn – 200. vieta). AS "Latvenergo" ierindots 183. vietā (pērn – 216. vieta), bet īpaši strauju kāpienu ir piedzīvojusi "Elko grupa" – šā gada topā ir 252. vietā (pērn 420. vieta).

"Maxima Latvija" ierindojusies topa 364. vietā (pērn – 402. vieta), "Rimi Latvia" – 376. vietā (pērn - 400. vieta), bet AS "Latvijas Gāze" ierindota 392. vietā (pērn 479. vieta).

Kopējais Latvijas kompāniju ieņēmumi ir palielinājušies gandrīz par 19%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Latvijas uzņēmumi ir parādījuši straujāku izaugsmes sniegumu ne tikai starp Baltijas valstīm (4% pieaugums), bet arī visā Centrāleiropā. Centrāleiropas lielāko uzņēmumu apvienotie ieņēmumi 2012. gadā sasniedza aptuveni 724 miljardus eiro, kas ir par 2% vairāk salīdzinot ar iepriekšējo gadu.

"Biznesa vide joprojām ir neskaidra un izaicinājumu pilna. Centrāleiropas reģiona uzņēmumiem ir diezgan grūti nodrošināt ieņēmumu un peļņas ilgtspējīgu izaugsmi, kas ir nepieciešama, lai noturētu esošos investorus un piesaistītu jaunus, " stāsta Deloitte Centrāleiropas reģiona izpilddirektors Alisters Tērs.

"Un tomēr, aptaujāto uzņēmumu vadītāji uzskata, ka šobrīd ir ļoti svarīgi koncentrēties uz biznesa stratēģiju un izpildes kvalitāti. Uzņēmumi pievērš lielāku uzmanību ilgtermiņa plāniem, kā arī savu produktu vai pakalpojumu kvalitātei, savu darbinieku kompetencei, ilgtermiņa attiecībām ar sadarbības partneriem, kā arī nemitīgi cenšas uzlabot biznesa pārskatamību un, pats galvenais, biznesa risku vadību," turpina Tērs.

'Deloitte' jaunākajā Centrāleiropas TOP 500 reitingā pirmo vietu saglabā Polijas "PKN Orlen", otro – Ungāru "Mol", bet trešo – "Škoda auto".

"Deloitte" sniedz revīzijas, nodokļu, konsultāciju un finanšu pakalpojumus valsts un privātiem klientiem, kas aptver plašu nozaru tīklu. "Deloitte" tīkls aptver vairāk nekā 150 valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!