Foto: Publicitātes foto

Latvijas aviosabiedrība "airBaltic" tiks prezentēta kā potenciāls investīciju objekts Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) aviosabiedrībai "Etihad Airways" un Kataras aviosabiedrībai "Qatar Airways", šodien Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V).

"AAE un Kataras aviosabiedrībām tiks prezentēts "airBaltic" biznesa plāns, un tiks runāts par perspektīvu sadarbību un iespējamu AAE un Kataras aviosabiedrību kā stratēģisko investoru piesaisti," sacīja Dombrovskis.

Viņš sacīja, ka gan "Etihad Airways", gan "Qatar Airways" patlaban meklē iespējas investēt līdzekļus kādā no Eiropas aviosabiedrībām, taču "airBaltic" nav vienīgā aviosabiedrība, par kuru ir interese.

No 10.marta līdz 18.martam Dombrovskis ar uzņēmēju delegāciju viesosies Apvienotajos Arābu Emirātos, Kuveitā un Katarā. Delegācijā ir 32 Latvijas uzņēmumu pārstāvji, tostarp arī "airBaltic" prezidents Martins Gauss.

Jau ziņots, ka vienlaikus par "airBaltic" vai kādas citas Rīgā strādājošas aviokompānijas iegādi interesējas arī Turcijas aviokompānija "Turkish Airlines", laikrakstam "Bizness&Baltija" 6.martā sacīja Turcijas kompānijas lidostas "Rīga" tirdzniecības zonas operatora "TAV Airports" prezidents Sani Seners.

"Tā ["Turkish Airlines"] zondējusi arī citu Rīgā strādājošu aviokompāniju iegādes iespēju, piemēram, Polijas "Lot"," sacīja Seners, norādot, ka viņa vadītajai kompānijai "TAV Airports" darbs Rīgas lidostā ir ļoti nozīmīgs, tomēr kļūt par aviokompānijas līdzīpašnieku tā neplāno.

Kā ziņots, atbilstoši valdības lēmumam Satiksmes ministrija pagājušā gada nogalē iegādājās "Latvijas Krājbankai" piederošo ķīlu - 47,2% "airBaltic" akciju par nominālvērtību 224 453 lati, tādējādi valstij kļūstot par 99,8% "airBaltic" akciju īpašnieku.

Satiksmes ministrs Aivis Ronis iepriekš informēja, ka SM iegādājās otram akcionāram "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) piederošās "airBaltic" akcijas, jo valstij ir svarīgi, lai aviokompānija attīstītos un turpinātu nostiprināt savas pozīcijas tirgū. Pirms tam akcionāru - valsts un BAS - konfliktu rezultātā tika atcelti vairāki "airBaltic" reisi un nebija drošības par kompānijas tālāko nākotni, jo tā strādāja ar vairāku desmitu miljonu zaudējumiem, turklāt nespēja norēķināties ar piegādātājiem un sadarbības partneriem.

Satiksmes ministrijai, valdības piesaistītajiem konsultantiem "Prudentia" un uzņēmuma vadībai uzdots meklēt stratēģisko investoru aviosabiedrībai "airBaltic".

Neoficiāli par iespējamiem "airBaltic" pircējiem iepriekš minēti "Qatar Airways" un "Turkish Airlines". Arī viena no lielākajām Ķīnas aviokompānijām "Hainan Airlines" jau iepriekš ar Latvijas valdības pārstāvjiem ir pārrunājusi iespējamo "airBaltic" pirkšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!