Foto: LETA

Valdības darba nākamajā posmā jāturpina strādāt saskaņā ar stingru fiskālo disciplīnu, eksporta un valsts konkurētspējas veicināšanu, ceturtdien ikgadējā ziņojumā Saeimai sacīja premjers Valdis Dombrovskis (V).

Ministru prezidenta sagatavotais 125 lappuses biezais ziņojums, kas atspoguļo Dombrovska trešās valdības paveikto un plānoto darbu, veidots atbilstoši jaunajai valdības deklarācijai, kas sastāv no sešām prioritārajām darbības jomām – cilvēkkapitāls, inovatīva un efektīva ekonomika, efektīva teritoriju pārvaldība, vide un dabas kapitāla saglabāšana, pārvaldība, kultūrtelpa un Latvija pasaulē.

Valdības vadītāja tuvākās nākotnes prioritātes ir turpināt stingru fiskālo disciplīnu, rast tūlītēji risinājumi Latgales reģiona attīstībai, izstrādāt Nacionālo attīstības plānu, kā sagatavoties Latvijas prezidentūrai ES Padomē 2015.gada pirmajā pusē un citi uzdevumi.

Premjers norāda, ka valdības īstenotā fiskālā disciplīna un ekonomikas konkurētspējas veicināšana devusi rezultātus – 2011.gadā iekšzemes kopprodukts audzis 5,5% apmērā, kas ir trešais labākais rādītājs Eiropas Savienībā (ES), bet pašlaik jau otro ceturksni pēc kārtas Latvija ir visstraujāk augošā ekonomika ES.

"Lai izaugsme turpinātos, turpmākās prioritātes ir ekonomikas konkurētspējas uzlabošana, eksporta veicināšana, kā arī investīciju piesaiste," uzsvēra Dombrovskis, kurš arī aicina izmantot starptautiskās sabiedrības un finanšu tirgu uzticību, aktivizējot investīciju piesaisti un veicinot jaunu darba vietu radīšanu.

Ministru prezidents turpina, ka fiskālās ilgtspējas nodrošināšanai valdība noslēgusi starptautiskās aizdevuma programmu, kas palīdzēja pārvarēt finanšu krīzes smagāko posmu. Turpmāk atbildīga fiskālā politika Latvijai nepieciešama ne tikai, lai pievienotos eiro zonai, bet lai nodrošinātu stabilu izaugsmi un pasargātu no turpmākiem finanšu satricinājumiem.

Ekonomiskās konkurētspējas veicināšanai valdība samazinājusi administratīvo slogu uzņēmējiem un veikusi reformas. "Jāturpina cīņa ar ēnu ekonomiku un jāturpina īstenot pasākumi uzņēmējdarbības vides uzlabošanai", paudis premjers.

Valdības vadītājs uzsver uzsākto darbu demogrāfijas un tautas ataudzes veicināšanai – kā prioritāte izvirzīta bērnudārzu pieejamība pašvaldībās.

Nākamgad no valsts budžeta plānots novirzīt 23 miljonu latu mērķdotācijām pirmsskolas pedagogu algām, kā arī plānots būvēt jaunus bērnudārzus, izmantojot ES struktūrfondu finansējumu. Jauno vecāku atbalstam plānots ieviest pensiju apdrošināšanas iemaksas no 100 latiem mēnesī, tādējādi dubultā palielināsies vecāku pensiju kapitāls par laiku, kad tiek kopts bērns līdz pusotra gada vecumam.

Kā nozīmīgu izaicinājumu nākotnē valdības vadītājs uzsver sociālā budžeta ilgtspējas nodrošināšanu. Jāturpina uzsāktās izmaiņas sociālās apdrošināšanas sistēmā, kas paredz pakāpeniski paaugstināt pensionēšanās vecumu. Mazinoties iedzīvotāju skaitam, būtiski, lai strādājošie var uzturēt pensionārus, tādējādi jāveicina darba dzīvē pavadīto gadu skaits. Valdības mērķis ir panākt, ka bezdarba līmenis valstī nepārsniedz 10%.

Tiesiskuma nodrošināšanā izstrādāti likumprojekti, kas paredz ekonomiski neaktīvo komersantu ātru izslēgšanu no komerctiesiskās vides un ātrākai tiesu darbībai ieviestas videokonferences tiesās, kā arī pilnveidota Tiesu informatīvā sistēma. Stājies spēkā Fizisko personu mantiskā stāvokļa un nedeklarēto ienākumu deklarēšanas likums, kas samazinās ēnu ekonomikas apjomu.

Premjers ziņojumā arī atzinis, ka koalīcijas veidošana bija sarežģīta, bet, neskatoties uz to, valdība "ir strādājusi konstruktīvi, atbildīgi un profesionāli". "Valdības komanda skaidri apzinās, ka varam sasniegt labus rezultātus, ja koncentrējam resursus, rīkojamies racionāli un esam gatavi pārmaiņām," paudis Dombrovskis.

Ziņojumā premjers arī īsumā ieskicējis katrā prioritārajā jomā plānoto, kā arī pievēršas Latgales problēmu risināšanai.
Premjeram ikgadējais ziņojums parlamentā jāiesniedz atbilstoši Saeimas Kārtības rullim.

Jau ziņots, ka Dombrovska vadīto trešo valdību Saeima apstiprināja pērn 25.oktobrī, bet premjera amatā viņš ir jau kopš 2009.gada 12.marta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!