Foto: Publicitātes foto

Tirdzniecības centrs "Domina Shopping" ar atklātu vēstuli vērsies pie Latvijas prezidenta Egila Levita, Ministru kabineta un Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces, aicinot nekavējoties sniegt atbalstu nozarei, ļaujot strādāt visiem klātienes veikaliem, kompensējot iznomātāju zaudējumus, kurus tiem radījusi piespiedu dīkstāve, un sniedzot atbalstu nomai.

T/C "Domina Shopping" direktore Dina Bunce vēstulē norāda: "Mēs saprotam epidemioloģiskās situācijas nopietnību un valdības vēlmi pasargāt cilvēku veselību. Arī paši šajā laikā esam paveikuši ārkārtīgi daudz, lai nodrošinātu mūsu apmeklētājiem un personālam drošas iepirkšanās un darba apstākļus. Tomēr esam spiesti atzīt, ka tik ilgs liegums strādāt 70% no mūsu nomniekiem, kas nonākuši valdības "melnajā" jeb aizliegto preču un pakalpojumu sarakstā, mums ir radījis zaudējumus gandrīz 2,15 miljonu eiro apmērā. Tik liels finanšu iztrūkums ir sarkanā līnija, kas ne tuvu vairs nav veselīga nedz mūsu centra darbībai, nedz valsts ekonomikai. Tāpēc uzstājam – esiet drosmīgi un nekavējoties pārskatiet tirdzniecības centrus atbalstošos mehānismus, atrodot balansu starp sabiedrības veselību, patērētāju vajadzībām un tautsaimniecības interesēm".

Vēstulē arī norādīts, ka "Domina Shopping" rezerves jau ir izsmeltas. Līdz šim tirdzniecības centrs telpu iznomātājiem ir piešķīris visas iespējamās atlaides gandrīz 2 miljonu eiro apmērā. Tomēr pašam centram atlaides neviens neesot piešķīris. Tieši pretēji – prasības pret to kā telpu iznomātāju pandēmijas laikā ir tikai augušas, kā rezultātā kopš pagājušā gada marta dažādās Covid-19 izplatīšanās samazinošās aktivitātēs "Domina" ir investējusi virs 27 000 eiro.

Visas koplietošanas telpas, kas pieejamas tirdzniecības centra apmeklētājiem un darbiniekiem, ir aprīkotas ar dezinfekcijas līdzekļiem un informatīvajām norādēm, kas regulāri tiek atjaunotas saskaņā ar mainīgajiem valdības lēmumiem. Telpu uzkopšana un dezinfekcija notiek vidēji sešas reizes biežāk nekā agrāk. Būtiski palielināta telpu uzkopšanas intensitāte, pievēršot papildus uzmanību to vietu dezinfekcijai, kas tiek aizskartas ar rokām – durvju rokturiem, liftu pogām, eskalatoru un trepju margām, iepirkumu ratu rokturiem, utt. Būtiski pārkārtota ventilācijas sistēma, nodrošinot vēdināšanu tikai ar svaigu gaisu. Apsardzes darbinieki pastiprināti kontrolē, lai centra apmeklētāji un darbinieki ievērotu epidemioloģiskās prasības. Līdztekus bez apstājas darbojas arī apmeklētāju uzskaites sistēma.

Dina Bunce papildina: "Mēs turpinām precīzi un bez kompromisiem izpildīt visas sanitārās prasības, ko šajos apstākļos no mums pieprasa atbildīgās valsts iestādes epidemioloģiskās situācijas normalizēšanā, lai arī cik lielu finansiālu slogu tas mums radītu. Tieši tāpēc uzstājam, ka arī valdībai beidzot ir jānāk palīgā visai Latvijas tirdzniecības centru nozarei."

Atklātajā vēstulē norādīti vairāki soļi, kuru tūlītēju īstenošanu "Domina Shopping" sagaida no valdības. Minēts, ka centrs grib, lai nekavējoties tiktu sniegts atbalsts nomai un ieviesta drošas klātienes tirdzniecības prakse, ļaujot strādāt visu preču tirgotājiem un pakalpojumu sniedzējiem. T/c "Domina Shopping" šī scenārija gadījumā ir gatavs pielāgoties papildu nosacījumiem, lai visu tā nomnieku klātienes darbība neatstātu negatīvu iespaidu uz epidemioloģisko situāciju. Piemēram, centrs var nodrošināt, ka "Dominas" veikali un pakalpojumu sniedzēji strādā garāku darba laiku, tādējādi laikā izkliedējot pircēju plūsmu. "Domina" varot nodrošināt, ka šobrīd valdības "melnajā sarakstā" esošie nomnieki strādās tikai darba dienās, tādējādi mazinot cilvēkos vēlmi uzturēties tirdzniecības centrā brīvdienās izklaides nolūkos.

Kā vēl viena prasība valdībai ir izvirzīta arī finansiāla atbalsta īstenošana Latvijas tirdzniecības centriem katra iznomātāja faktisko materiālo zaudējumu apmērā, kas radušies piespiedu dīkstāves dēļ. Bunce turpina: "Trešā scenārija nav jeb tas var būt graujošs. Tālāk ir tikai tirdzniecības centru nozares sabrukums, nodokļu parādi, bankrotu vilnis, kas jo īpaši sāpīgs var būt vietējiem maziem uzņēmumiem, un bonusā – bezdarba pieaugums (Latvijā tirdzniecībā kopumā ir nodarbinātas 133 369 personas) un investoru nevēlēšanās veidot biznesu Latvijā."

Vēstulē arī vērsta valdības pārstāvju uzmanība tam, ka ne visās publiskās tirdzniecības vietās tiek ievērota šobrīd noteiktā 2 metru distance starp apmeklētājiem. Piemēram, Rīgas Centrāltirgū pēdējo nedēļu laikā cilvēki aktīvi iepērkoties, stāvot viens otram blakus un ejot garām plecu pie pleca.

Vēstules noslēgumā "Domina Shopping" direktore norāda, ka tirdzniecības centru un valsts kopīgās interesēs ir nozari glābt, nevis ļaut tai iznīkt – "kamēr valstij tas ir ievērojams nodokļu ieņēmumu avots, mums pašiem tā ir pamatnodarbošanās, kurā esam ieguldījuši daudz laika un līdzekļu. Tāpēc nevēlamies nonākt uz bankrota sliekšņa, kļūstot par vēl vienu tukšo "pilsētas spoku" – šādu Rīgā un visā Latvijā ir pārāk daudz!"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!