Foto: F64
Aizvērti veikali ir tikai viens no redzamākajiem kādreizējā kosmētikas flagmaņa AS "Dzintars" beigu akordiem, šobrīd uzņēmumā vairs nenotiek ražošana, kā arī kopš pērnā gada nogales tas arī pārtraucis savas produkcijas piegādi lielākajām tirdzniecības ķēdēm, kas nozīmē, ka veikalu plauktos dažviet palikušas vairs tikai neiztirgotās produkcijas atliekas.

Šobrīd "Dzintarā" ražošana vairs nenotiek, atzīst uzņēmuma maksātnespējas administrators Jānis Bērziņš. Pēdējais ražošanas cikls tika pabeigts pēc tam, kad "Dzintaru" pasludināja par maksātnespējīgu pagājušā gada novembrī.

"Ražošanu uzņēmumā netiek plānots atjaunot," atzīst Bērziņš.

Šobrīd "Dzintara" produkcijas tirdzniecības notiek lielveikalos un trīs uzņēmuma veikalos – Krišjāņa Barona ielā 78, Audēju ielā 9 un Mālu ielā 30. Tajos tiks izpārdota saražotā produkcija, un pēc tam arī šie veikali tiks slēgti.

Pārtrauc līgumu

Tirdzniecības ķēde "Maxima" informāciju par sadarbības līguma izbeigšanu no "Dzintars" administratora saņēmusi 18. decembrī, portālam "Delfi" sacīja SIA "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

Neskatoties uz to, ka "Maxima" veikalos ik gadu tiek piedāvāts plašs jaunu zīmolu kosmētikas klāsts, atsevišķās kategorijās klientiem "Dzintars" zīmols ir bijis iemīļots, piemēram, lūpu balzāma pārdošanas īpatsvars šajā kategorijā ik gadu bijis ap 60% pēdējo piecu gaidu laikā. Savukārt "Dzintara" sejas krēma īpatsvars krēmu piedāvājumā pēdējos piecos gados arī bijis salīdzinoši stabils – ik gadu to īpatsvars bijis ap 20%.

"Pašlaik "Maxima" veikalos "Dzintars" produkcija ir nopērkama ierobežotā apjomā un jaunas piegādes nav plānotas, jo līdzšinējais sadarbības līgums vairs nav spēkā. Līdz šim no uzņēmumam neesam saņēmuši ziņas par nākotnes plāniem. Lai klientiem piedāvātu plašu produkciju klāstu kategorijās, kur piedāvājums sašaurinās dēļ uzņēmuma "Dzintars" ierobežotā produkcija klāsta, pašlaik veicam pārrunas ar sadarbības partneriem, kas piedāvās līdzvērtīgas kvalitātes produkciju par pieejamu cenu mūsu pircējiem," atzina Dupate-Ugule.

Arī "Rimi Latvija" sabiedrisko attiecību vadītāja Regīna Ikala portālam "Delfi" uzsvēra, ka pircēji vienmēr ir bijuši lojāli "Dzintars" produkcijas cienītāji. Tāpēc pēdējo gadu laikā "Rimi" sortiments ticis papildināts ar dažādu "Dzintars" kosmētikas līniju produktiem – "Laura Mars", "Perfect Skin", "Nature's Recipe", "Future Formula SOS" u. c.

Šobrīd "Dzintars" produkcija "Rimi" veikalos ir pieejama, taču tiek iztirgota "Rimi" noliktavā pieejamā produkcija, ražotājs jaunas produktu piegādes šobrīd nenodrošina," apliecināja uzņēmuma pārstāve.

Turpinās maksātnespējas process

Šobrīd uzņēmumā procesi notiek atbilstoši Maksātnespējas likumam. Bērziņš teic, ka pirmdien, 13. janvārī, kreditoriem ir izsūtīts mantas pārdošanas plāns, iezīmēti aktīvi utt. Turpmāk kreditoriem ir 15 dienas, lai reaģētu uz izsūtīto informāciju. Līdz ar to tālākā kustība šajā ziņā varētu notikt janvāra beigās vai februāra sākumā.

"Delfi" jau ziņoja, ka vienīgā šonedēļ publiski izskanējusī aktualitāte ir uzņēmuma īpašnieka Iļjas Gerčikova lēmums noslēgt laulības līgumu. Publiskajā telpā jau izskanējušas spekulācijas par uzņēmuma nākotni, proti, tā produkcija tiks tirgota jau cita uzņēmuma paspārnē. Šīs runas tikai pastiprināja Gerčikovs, kurš oktobra beigās nodibināja jaunu uzņēmumu SIA "Dzintars Beauty".

"Dzintars" 2017. gadā strādāja ar 6,284 miljonu eiro apgrozījumu un cieta 1,766 miljonu eiro zaudējumus, liecina "Firmas.lv" informācija. 2018. gada pārskats vēl nav iesniegts. "Dzintars" kopējais nodokļu parāds pagājušā gada decembrī sasniedza 8,8 miljonus eiro, liecina "Crediweb.lv" dati, lai gan sākotnēji, nodokļu administrācijai apstiprinot tiesiskās aizsardzības pasākumu plānu, nodokļu parāds bija 3,5 miljoni eiro.

Jau vēstīts, ka Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesa 2016. gada 17. oktobrī ierosināja "Dzintara" tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Uzņēmuma pārstāvji skaidroja, ka divas krīzes, no kurām viena bija 2008. gadā, bet otra 2014. gadā, veicinājušas "Dzintara" tradicionālo tirgu samazināšanos, pārdošanas apmēru kritumu un apgrozāmo līdzekļu trūkumu. Tādējādi uzņēmumam uzkrājušies parādi.

"Dzintara" patiesais labuma guvējs ir Iļja Gerčikovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!