Foto: EPA/Scanpix/LETA

Eiropas Komisija ir apstiprinājusi Latvijas plānus izveidot fondu, kura pašreiz iecerētais apjoms būs 100 miljoni eiro un kurš, izmantojot parāda un pašu kapitāla instrumentus, veiks ieguldījumus lielos Latvijas uzņēmumos, kurus skāris koronavīrusa uzliesmojums. Shēma tika apstiprināta saskaņā ar pagaidu regulējumu valsts atbalsta pasākumiem, informē Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā.

Valsts ieguldīs fondā 50 miljonus eiro, savukārt komerciāli pārvaldīts Latvijas pensiju ieguldījumu fonds veiks ieguldījumus tādā pašā apmērā. Fonda mērķis būs arī piesaistīt privātās investīcijas. Visi investori, kas veiks ieguldījumus fondā, darīs to, ievērojot vienus un tos pašus noteikumus attiecībā uz riska dalīšanu, atlīdzību un citiem fonda partnerības nolīguma nosacījumiem. Fondu pārvaldīs Latvijas attīstības banka "Altum", ievērojot komercprincipus.

Komisija priekšsēdētājas izpildvietniece Margrēte Vestagere, kas atbild par konkurences politiku, teic, ka šā Latvijas fonda mērķis ir piesaistīt likviditātes un kapitāla atbalstu vismaz 100 miljonu eiro apmērā Latvijas uzņēmumiem, kurus skāris koronavīrusa uzliesmojums; tas tiks panākts, šajos grūtajos laikos atvieglojot šiem uzņēmumiem piekļuvi finansējumam.Shēma jo īpaši nodrošina to, ka par publisko finansējumu, kas tiek ieguldīts kopā ar privāto finansējumu, tiek saņemta pietiekama atlīdzība par risku, kuru uzņemas nodokļu maksātāji, ka ir paredzēti stimuli pēc iespējas ātrāk izbeigt valsts līdzdalību un ka atbalsts ir saistīts ar vairākiem nosacījumiem, tostarp ar aizliegumu izmaksāt dividendes un prēmijas, kā arī citiem pasākumiem, kuru mērķis ir ierobežot konkurences izkropļojumus.

Atbalstu saskaņā ar šo shēmu drīkst saņemt tikai tie uzņēmumi, kurus neuzskatīja par nonākušiem grūtībās jau pirms 2019. gada 31. decembra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!