Foto: PantherMedia/Scanpix

Graudu cenas patlaban ir stabilas, un cenu līmenis salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem ir pietiekami labs, teica Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas (LLKA) valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons.

"Patlaban cenas biržā turas stabilas kopš to lēciena rudenī," sacīja Jansons.

Jansons piebilda, lai gan graudu cenas patlaban ir pieņemamas, no nozares dalībnieku skatupunkta problēma ir mazāki ievāktās ražas apmēri sausuma dēļ pērn.

"Ja izdevies ievākt normālu ražu un ir šādas graudu cenas, tad viss ir kārtībā. Taču ir problēmas ar pērnā gada ražu, kas ir būtiski zemāka par vidējo. Izšķirošais ir vidējie ieņēmumi no hektāra," sprieda Jansons.

Viņš piebilda, ka būtiski ir arī tas, kurā brīdī zemnieki noslēguši līgumus par graudu piegādēm, ņemot vērā graudaugu cenu tendences biržās.

Jansons atturējās prognozēt graudu cenas turpmākajos mēnešos Latvijā, norādot, ka tās galvenokārt nosaka faktori globālajā tirgū.

Informācija "graudi.lv" liecina, ka 14.janvārī mīksto kviešu marta līgumu dienas noslēguma cena Parīzes biržā MATIF bija 204,75 eiro tonnā, kas ir vairāk nekā gadu iepriekš, kad mīksto kviešu marta līgumu dienas noslēguma cena šajā biržā bija 157,25 eiro tonnā.

LETA jau ziņoja, ka saskaņā ar Starptautiskās Graudu padomes (IGC) prognozēm par 2018./2019.gada ražu un 2019./2020.gada sēju pasaulē atsevišķos ES reģionos, Krievijā un Ukrainā laika apstākļi ir pārāk sausi jaunajai sējai.

Tikmēr Eiropas Komisija (EK) norādījusi, ka Austrālijā ir liels sausums un tamdēļ prognozes par graudu ražu 18./19.gadā ir būtiski samazinātas.

ASV Lauksaimniecības departamenta (USDA) dati liecina, ka globālajā tirgū dominē Krievijas kvieši, ņemot vērā eksportu un piegādes.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!