Foto: F64

Situācija darba tirgū šogad turpinās uzlaboties, nodarbinātībai pieaugot par 1,5%, bet bezdarbam samazinoties par diviem procentpunktiem, prognozē Ekonomikas ministrijas (EM) speciālisti informatīvajā ziņojumā par makroekonomisko situāciju valstī, ar kuru otrdien iepazinās valdība.

EM ziņojumā norāda, ka uzlabojumus darba tirgū lielā mērā noteiks 2011.gada ekonomikas "pozitīvā inerce". Līdz ar ekonomikas pieauguma tempu pakāpenisku palēnināšanos gada otrajā pusē arī darba tirgus atlabs mērenāk.

Kopumā šogad salīdzinājumā ar 2011.gadu nodarbināto skaits varētu palielināties par 1,5%. Nodarbinātības pieaugums būs lēnāks nekā ekonomikas izaugsme, jo izlaide balstīsies arī uz produktivitātes kāpumu, skaidro EM.

Līdz ar nodarbinātības pieaugumu 2012.gadā turpinās samazināties arī bezdarbs. Sagaidāms, ka bezdarba līmenis šogad, salīdzinot ar pagājušo gadu, varētu samazināties par aptuveni diviem procentpunktiem un vidēji gadā būs 13,4%, lēš EM.

EM prognozē arī, ka straujāka izaugsme būvniecībā un informācijas un komunikāciju pakalpojumu nozarē atspoguļosies arī nozaru darbaspēka pieprasījumā. Sagaidāms, ka pieaugs pieprasījums pēc darbaspēka arī transporta un uzglabāšanas nozarē un profesionālo, zinātnisko un tehnisko pakalpojumu nozarē. Savukārt nedaudz varētu samazināties nodarbināto skaits sabiedrisko pakalpojumu sektorā.

2012.gadā vairumā tautsaimniecības pamatnozaru saglabāsies izaugsme, tomēr pieauguma tempi būs lēnāki nekā pagājušajā gadā. Sagaidāms, ka Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad pieaugs par vismaz 3%. Joprojām liels ieguldījums izaugsmē būs uz eksportu orientētajām nozarēm – galvenokārt apstrādes rūpniecībai.

Tiesa, ņemot vērā Latvijas preču eksporta tendences šī gada pirmajos mēnešos, kā arī izaugsmes perspektīvas galvenajās partnervalstīs, Latvijas eksporta pieaugums salīdzinājumā ar 2011.gadu kļūs nedaudz mērenāks un kopumā 2012.gadā var būt 10% robežās, prognozē EM.

Palēninoties eksporta izaugsmei, arī tā pozitīvais efekts uz tautsaimniecību kopumā kļūs mērenāks. 2012.gadā pakāpeniski turpinās palielināties iekšzemes pieprasījums. Tomēr strauju privātā patēriņa kāpumu ierobežos joprojām lielās mājsaimniecību parādsaistības un, neraugoties uz turpmāku situācijas uzlabošanos darba tirgū, arī relatīvi augstais bezdarba līmenis.

Tāpat šī gada turpmākajos mēnešos saglabāsies mēreni cenu pieauguma tempi. Tajā pašā laikā pastāv nenoteiktība ar naftas un pārtikas cenu turpmāko dinamiku pasaulē. No vienas puses, palēninoties attīstīto valstu izaugsmes tempiem, nav sagaidāms ievērojams pieprasījuma pieaugums pēc naftas produktiem un līdz ar to naftas cenu svārstības lielākā mērā varētu ietekmēt politiskie nevis ekonomiskie procesi pasaulē. No otras puses jāņem vērā, ka energoresursu cenas Latvijas tirgū ir atkarīgas arī no eiro un ASV dolāra kursa svārstībām, kas savukārt būs cieši saistītas no eiro zonas parādu krīzes risinājumiem, skaidro EM.

Saskaņā ar EM aplēsēm 2012.gadā kopumā vidējais patēriņa cenu līmenis par 2,5% var pārsniegt pagājušā gada vidējo cenu līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!