Foto: AFP/Scanpix

Ekonomikas ministrija (EM) prioritāri pret Covid-19 vakcinējamo personu lokā rosina iekļaut 619 energoapgādes jomā strādājošos, novēršot risku energoapgādes sistēmas drošai darbībai.

Šādu priekšlikumu EM vēlas redzēt Veselības ministrijas (VM) izstrādātajā Covid-19 vakcinācijas stratēģijas ieviešanas plānā, kuru otrdien plāno izskatīt valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdē.

EM norādīja, ka pērn 21. decembrī Valsts enerģētiskās krīzes centra sēdē tika apkopota informācija par energoapgādes komersantu kritiski svarīgo personālu, kura darbspējas saglabāšana ir svarīga būtiski svarīgo pakalpojumu sniegšanā - elektrības, dabasgāzes un siltumapgādē. Kopumā šādu personu ir 619.

EM aicina iekļaut energoapgādes jomā strādājošo personālu prioritāri vakcinējamo personu lokā, tādējādi novēršot risku energoapgādes sistēmas drošai darbībai.

"Pretējā gadījumā pastāv varbūtība, ka papildu epidemioloģiskajai krīzei, sliktākajā gadījumā varam nonākt līdz enerģētiskajai krīzei, kas būtiski ietekmēs visas tautsaimniecības darbību," atzina ministrijā.

Jau ziņots, ka Latvijas Covid-19 vakcinācijas plāna īstenošana pamatā tiek saistīta ar "AstraZeneca" vakcīnām, kuru apstiprināšana Eiropas Zāļu aģentūrā (EZA) pašlaik ir aizkavējusies, bet galvenās vakcinēšanas jaudas varētu nodrošināt ģimenes ārsti un privātās ārstniecības iestādes, liecina VM izstrādātais Covid-19 vakcinācijas stratēģijas ieviešanas plāns.

Plāns valdībā tiek skatīts pēc tam, kad gan premjers Krišjānis Kariņš (JV), gan atsevišķas politiskās partijas ir veltījušas pārmetošus jautājumus VM par to, ka Latvijai trūkstot "skaidra un ikvienam saprotama vakcinācijas pret Covid-19 plāna". Politiķu neizpratni raisījuši jautājumi, kāpēc vakcinēšanas pirmajās dienās Latvijā vērojams zems temps, kas, piemēram, atpaliek no kaimiņvalsts Lietuvas, un kāpēc veselības nozare plānojusi iegādāties salīdzinoši mazu skaitu "Pfizer" vakcīnu, kas pašlaik vismaz Eiropas Savienībā ir vienīgās apstiprinātās un lietojamās vakcīnas pret Covid-19.

Plānā norādīts, ka gada pirmajos četros mēnešos vakcīnu saņemtu primāri ārstniecības personas, seniori un riska grupās ietilpstošie.

Savukārt februārī vakcīnu pret Covid-19 saņemtu arī 67 748 valsts nozīmīgu funkciju veicēji, tai skaitā operatīvo dienestu darbinieki, epidemiologi, policisti, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki, Ieslodzījuma vietu pārvaldes un Valsts probācijas dienesta darbinieki, Nacionālo bruņoto spēku darbinieki un izglītības iestāžu darbinieki.

Tikmēr maijā pret Covid-19 paredzēts vakcinēt kopumā arī 19 385 dažādu nozaru "prioritāro iestāžu darbiniekus", tajā skaitā arī deputātus un valdības locekļus, kā arī citus valsts pārvaldes institūcijās strādājošos, liecina VM izstrādātais Covid-19 vakcinācijas stratēģijas ieviešanas plāns.

VM pa mēnešiem izdalījusi arī citas prioritāri vakcinējamās iedzīvotāju grupas.

Pārējiem sabiedrības locekļiem vakcīnu paredzēts nodrošināt no augusta līdz decembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!