Foto: LETA
Eiropas Parlaments (EO) trešdien apstiprināja "pārtikas paku glābšanas plānu", kam tiks piešķirti līdz 500 miljoniem eiro (350 miljoni latu) gadā, portālu "Delfi" informēja EP Informācijas biroja Latvijā pārstāve Iveta Ķelpe.

Tas nozīmē, ka vēl divus gadus - līdz 2013.gada beigām turpināsies 18 miljonu ES trūcīgo iedzīvotāju apgāde ar pārtiku no Eiropas Savienības (ES) budžeta 20 dalībvalstīs. Jaunie noteikumi, ko EP apstiprināja, vienojoties bez balsojuma, būs spēkā ar atpakaļejošu datumu — no 2012.gada 1.janvāra.

"Pašreizējā ekonomiskā krīze un arī bargie laika apstākļi vissmagāk ietekmē trūcīgos iedzīvotājus. Gandrīz 18 miljoni bezpajumtnieku, bezdarbnieku, gados vecu cilvēku un invalīdu, daudzbērnu ģimeņu un vientuļo vecāki pašlaik saņem atbalstu no ES pārtikas palīdzības programmas. Tas ir ļoti svarīgi, ka Eiropa neaizmirst tos, kas ir grūtībās. Tomēr vēl svarīgāks uzdevums būs nodrošināt, lai programma turpinātos arī pēc 2014.gada", uzsvēris par šo jautājumu atbildīgais EP deputāts Česlavs Adams Sikerskis (EPP, PL).

EP Lauksaimniecības komitejas priekšsēdētājs Paolo de Kastro (S&D, IT) atzinīgi novērtējis to, ka ir izdevies panākt pietiekamu finansējumu programmai vēl līdz 2013.gada beigām. "Taču ar to vēl darbs nebeidzas. Mēs turpināsim izdarīt politisko spiedienu, lai ES turpinātu apliecināt solidaritāti trūcīgākajiem savas sabiedrības locekļiem arī pēc 2013. gada, īpaši šajos ekonomikai grūtajos krīzes laikos," uzsvēra EP deputāts.

EP Informācijas birojā norāda, ka vistrūcīgākajām personām paredzētu pārtikas izdalīšanas shēmu ES izveidoja 1987.gadā saskaņā ar kopējo lauksaimniecības politiku (KLP). Tā pašlaik nodrošina pārtikas atbalstu 18 miljoniem nabadzības skartu cilvēku 20 dalībvalstīs. Sākotnēji bezmaksas pārtiku ņēma no KLP intervences krājumiem, bet, tiem samazinoties, pārtiku arvien biežāk iepirka tirgū, īpaši laikā, kad ekonomikas krīzes dēļ strauji palielinājās trūcīgo iedzīvotāju skaits.

2011.gada aprīlī ES Tiesa nolēma, ka pārtiku programmai drīkst ņemt vienīgi no intervences krājumiem, tādējādi programmas finansējums 2012.gadā samazinātos līdz 133 miljoniem eiro (93,5 miljoniem latu) līdzšinējo 500 miljonu eiro vietā. Lai novērstu strauju pārtikas atbalsta samazināšanos laikā, kad trūcīgo skaits pieaug, EP 2011.gada jūlija rezolūcijā aicināja rast pagaidu risinājumu programmas finansējuma saglabāšanai līdzšinējā apmērā.

Ierosinātās izmaiņas regulā, kas ļautu pārtiku programmas vajadzībām iepirkt vietējā tirgū, Padomē tika bloķētas līdz 2011.gada novembrim, proti, līdz brīdim, kad Vācija piekrita atbalstīt programmas nodrošināšanu ar pietiekamu finansējumu līdz 2013.gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!