Foto: DELFI

Februārī reģistrēti 833 jauni uzņēmumi, to kopējam pamatkapitālam sasniedzot 23,63 miljonus eiro, liecina "Lursoft" pētījuma dati. Tas ir lielākais viena mēneša ietvaros reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls kopš 2021. gada novembra.

Tas ļoti lielā mērā bijis, pateicoties aizvadītajā mēnesī reģistrētajam lielākajam uzņēmumam SIA "Hotel J24", kura reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 18 milj. EUR. Vairāk nekā 1 miljonu eiro liels pamatkapitāls februārī bijis tikai vēl vienam uzņēmumam – SIA "Tērbatas kvartāls" (3 milj. EUR).

Jānorāda, ka pēdējos četrus mēnešus bija reģistrēts jauno uzņēmumu kopējā pamatkapitāla kritums, tam š.g. janvārī samazinoties līdz 1,87 milj. EUR, lai gan aizpagājušajā mēnesī, gluži tāpat kā februārī, arī reģistrēti 833 jauni uzņēmumi.

Jauni uzņēmumi februārī reģistrēti visās pašvaldībās, liecina 'Lursoft" apkopotā informācija, no tām divdesmit pašvaldībās pagājušajā mēnesī reģistrēti vismaz 10 jauni uzņēmumi. Līderi jauno uzņēmumu skaita ziņā – Rīga, Jūrmala un Pierīgas novadi.

"Lursoft" apkopotā informācija liecina, ka 86,91% no visiem februārī reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību, pagājušajā mēnesī reģistrēti arī 88 jauni individuālie komersanti, 8 zemnieku saimniecības u.c.

Jānorāda, ka vismaz 2800 eiro liels pamatkapitāls ir 39,50% no visām februārī reģistrētajām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību, savukārt piektajā daļā gadījumu pamatkapitāla apjoms ir tikai 1 eiro.

"Lursoft" izziņas informācija rāda, ka februārī reģistrētā lielākā uzņēmuma SIA "Hotel J24" kapitāldaļu turētājs ir SIA "Wisher Enterprise LV", kas, savukārt, pieder trim juridiskām personām no Kipras.

Vadoties no gada pārskatā publiskotās informācijas un Lursoft pieejamajiem datiem par aktuālajām struktūrvienībām, SIA "Wisher Enterprise LV" pieder viesnīca "Pullman Riga Old Town". Balstoties uz "Lursoft" Multi atskaites datiem, pirms Covid pandēmijas SIA "Wisher Enterprise LV" apgrozījums pārsniedza 10 miljonus eiro, taču 2021. gadā tas bijis vien 1,27 milj. EUR. 2020. gadā uzņēmums strādājis ar 3,56 miljonu eiro zaudējumiem, taču 2021. gadā guvis 135,78 tūkst. EUR peļņu. Šobrīd jaunreģistrētā SIA "Hotel J24" īpašniekam reģistrēts 17,35 tūkstošu eiro liels nodokļu parāds, liecina VID sniegtā informācija.

Jaunreģistrētā SIA "Hotel J24" juridiskā adrese reģistrēta viesnīcā "Pulmann Riga Old Town", Jēkaba ielā 24, Rīgā.

Vairāk nekā 1 milj. EUR liels pamatkapitāls februārī reģistrēts arī SIA "Tērbatas kvartāls". Lursoft dati rāda, ka uzņēmuma vienīgā dibinātāja ir Dace Mergina, kurai šis ir pirmais līdz šim reģistrētais uzņēmums. Jānorāda, ka no visiem 833 aizvadītajā mēnesī reģistrētajiem uzņēmumiem 48,62% gadījumu tas bijis to īpašniekiem pirmais uzņēmums. Lursoft izpētījis, ka SIA "Tērbatas kvartāls" juridiskajā adresē Tērbatas ielā 32-8, Rīgā atrodas vēl viens uzņēmums – SIA "Material Girls". Tas reģistrēts š.g. janvāra beigās ar 2 eiro pamatkapitālu.

Starp janvārī reģistrētajiem jaunajiem uzņēmumiem trešais lielākais pamatkapitāls bijis SIA "Jaunsētas tūrisms", SIA "R UN R PLUS", Druvja Tomsona un Uģa Vorona dibinātajam SIA "TERRA JJ", kura reģistrētais un apmaksātais pamatkapitāls ir 698 tūkst. EUR. Lursoft dati rāda, ka jaunreģistrētā uzņēmuma juridiskā adrese atrodas Alūksnes novadā, Ziemera pagastā, "Katrīnkrasts". Šajā adresē atrodas arī divas struktūrvienības – SIA "Jaunsētas tūrisms" piederošais Lauku tūrisma un atpūtas centrs – viesu nams "Jaunsētas", kā arī SIA "R UN R PLUS" piederošais "Katrīnkrogs".

Vairāk nekā 100 tūkst. EUR liels pamatkapitāls februārī reģistrēts vēl tikai diviem uzņēmumiem – SIA “Hanzas dzīvokļi” (391 tūkst. EUR) un SIA “HLDS” (200 tūkst. EUR).
SIA “Hanzas dzīvokļi” ir “Realto” grupas uzņēmums, kura patiesais labuma guvējs ir Alvis Krasovskis.

"Lursoft" dati rāda, ka patiesā labuma guvēja statuss Alvim Krasovskim šobrīd reģistrēts 60 uzņēmumos un organizācijās.

Piektā lielākā februārī reģistrētā uzņēmuma SIA “HLDS” vienīgais kapitāldaļu turētājs ir SIA “FORA Group”, bet patiesais labuma guvējs – Ingus Grīnfogels.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!