Foto: F64

Patēriņa cenas šā gada maijā salīdzinājumā ar aprīli samazinājās par 0,1%, tādējādi turpinot virzīties tuvu Finanšu ministrijas (FM) prognozētajai inflācijas dinamikai. Sagaidāms, ka šogad vēl būs vērojama salīdzinoši zema inflācija, informē FM.

FM prognozē, ka patēriņa cenas šogad pieaugs vidēji par 1,1%, savukārt 2015.gadā gaidāms jau ievērojami spēcīgāks cenu kāpums - līdz pat 3%. Jāatzīmē gan, ka būtisku ieguldījumu patēriņa cenu kāpumā 2015.gadā radīs elektroenerģijas tarifu kāpums, norāda FM.

Ja salīdzina patēriņa cenas gada griezumā, tad šī gada maijā cenas bija par 0,6% augstākas nekā pērn. Jau kādu brīdi ir vērojama tendence, ka preču cenas vidēji paliek praktiski nemainīgas un tās ietekmē tikai pārejoši faktori, tādi kā sezonalitāte vai arī atlaižu akcijas, kas galu galā rada cenu izmaiņas tikai uz nelielu brīdi, skaidro FM.

Izteiktāki cenu kāpumi ir vērojami pakalpojumu sektorā - kopā par 2,6%, salīdzinot ar iepriekšējā gada maiju, piemēram, mājokļu apsaimniekošanas pakalpojumiem un ēdināšanas pakalpojumiem, kas varētu būt saistīts ar šī gada pirmajā pusē vērojamo algu kāpumu.

"Tradicionāli pakalpojumu sektorā lielu daļu no izmaksām rada tieši darbinieku algas, kā arī tirgū ir vērojama diezgan sīva konkurence, kas vērsta uz klientu piesaistīšanu. Tas attiecas arī uz labāku un pieredzējušāku darbinieku piesaisti, lai nodrošinātu labāku pakalpojumu kvalitāti. Turpinoties bezdarba kritumam, šādus darbiniekus atrast kļūst grūtāk un arvien biežāk ir vērojama darbinieku pārvilināšana ar lielākām algām," norāda finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Šis efekts uzlabo iedzīvotāju labklājību, pakāpeniski izplatoties pa visu ekonomiku, jo iespēja vienam atļauties nopirkt vairāk, nodrošina lielāku peļņu vai ienākumus citam, skaidro FM. Tomēr ir jāņem vērā tas, ka, šādam procesam ieilgstot, izdevumu kāpumi tiks kompensēti ar cenu pieaugumu, tādējādi ekonomika var zaudēt konkurētspēju, nonākot līdz ekonomikas pārkaršanai.

Svarīgi gan atzīmēt, ka Latvijai pašreiz nedraud pārkaršanas risks, taču kā vidēja termiņa drauds tas ir jāpatur prātā, uzsver FM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!