Foto: LETA

Latvijas piena pārstrādātāju "Rīgas piena kombināts" un "Valmieras piens" apvienotā uzņēmuma "Food Union" un piena pārstrādes uzņēmuma "Rīgas piensaimnieks" apvienošanās ļautu kļūt konkurētspējīgākiem ārvalstu tirgos, atzina Latvijas Piensaimnieku centrālā savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks.

"Mēs saskatām [apvienošanās] savstarpējo sasniegto rezultātu un iespēju sinerģiju. Ja ["Food Union"] pievienosies "Rīgas piensaimnieks", izmantojot pieredzi un iespējas, optimizējot ražošanu, nepārprotami skaidrs, ka nozares lielākais spēlētājs kļūs vēl konkurētspējīgāks. Šeit nav runa tik daudz par Latvijas tirgu. Mums šobrīd 50% piena dažādu produktu veidā vai arī paša piena veidā ir jāizved no valsts, jo paši Latvijā to nevaram apēst. Nekas būtiski nemainīsies vietējā tirgū - jādomā par to, kā eksportēt produktu un pāri paliekošo pienu pārvērst industriālos produktos," teica Šolks.

Viņš atzīmēja, ka līdz ar apvienošanos viens uzņēmums kopumā būs ievērojami spēcīgāks salīdzinot ar tiem, kas ir Lietuvā, Polijā, kas ir Latvijas ārvalstu konkurenti.

Tāpat viņš prognozēja, ka "Rīgas piensaimnieka" produktu pakete varētu būt interesanta Ķīnas tirgum.

"Jo mēs būsim spēcīgāki eksportā, jo mēs varēsim nodrošināt konkurētspējīgu samaksu piena ražotājiem. Šis solis kopumā ir vērtējams tikai pozitīvi nozares ietvaros," klāstīja Šolks.

Privātā kapitāla investīciju grupa "Meridian Capital NVS fonds" ("Meridian Capital"), kas ir Latvijas piena pārstrādātāju "Rīgas piena kombināts" un "Valmieras piens" apvienotā uzņēmuma "Food Union" finansiālais partneris, iegādāsies piena pārstādes uzņēmumu "Rīgas piensaimnieks".

"Food Union" pārstāve Linda Mežgaile informēja, ka "Rīgas piensaimnieka" iegādes mērķis ir uzņēmuma tālāka konsolidācija ar "Food Union". Darījuma noslēgšanai ir nepieciešams saņemt Latvijas Konkurences padomes atļauju.

Konkurences padomes Komunikācijas nodaļas vadītāja Inita Kabanova norādīja, ka ziņojums par plānoto darījumu ir saņemts 28.maijā, un padomei piecu dienu laikā ir jāizvērtē vai tas atbilst likumā noteiktajām prasībām. Ja iesniegtie dokumenti atbildīs prasībām, padomei mēneša laikā tie būs jāvērtē pēc būtības un jāpieņem lēmums. "Ja nepieciešama papildu izpēte, tad termiņu iespējams pagarināt līdz četriem mēnešiem no saņemšanas dienas," viņa sacīja.

"Meridian Capital" ir starptautiska privātā kapitāla investīciju grupa, kas ir veikusi investīcijas vairākos piena pārstrādes uzņēmumos Krievijā un Baltijas valstīs, tostarp "Meridian Capital" un tā partneriem pieder akcijas kopuzņēmumā "Danone-Unimilk". Tāpat "Meridian Capital" atbalsta "Food Union" paplašināšanos.

"Rīgas piensaimnieks" ir dibināts 1993.gadā. Tā pamatkapitāls ir 1,379 miljoni eiro, un kompānijas vienīgais īpašnieks ir Kaimanu salās reģistrētā kompānija "DCEMF Holdings". 2014.gadā "Rīgas piensaimnieks" apgrozījums salīdzinājumā ar 2013.gadu samazinājās par 2,7% - līdz 32,917 miljoniem eiro, savukārt kompānijas pelņa bija 680,2 tūkstoši eiro, kas ir par 8,6% mazāk nekā gadu iepriekš.

LPCS apvieno 13 piena pārstrādes uzņēmumus un piecus sadarbības partnerus, kas kopā realizē aptuveni 80% no Latvijā pārstrādātā piena.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!