Foto: Baltic Sotheby’s International Realty
Pārdošanā nonācis 1887.gadā celtais iespaidīgais nams – bijusī Rīgas Gumijas fabrikas īpašnieka Johana Vilhelma Mindeļa villa – Āgenskalnā, Kobes parkā.

Luksusa nekustamā īpašuma uzņēmums "Baltic Sotheby's International Realty" to izlicis pārdošanā par 6 900 000 eiro.

Kā norādīts pārdošanas sludinājumā, šī ir viena no pirmajām mūra dzīvojamajām ēkām Pārdaugavā, kuras arhitekts bija Edmunds fon Trompovskis. Nams no citām tā laika mūra celtnēm atšķiras ar sarežģīto arhitektūru – daudziem balkoniem, terasēm, erkeriem un rizalītiem. Apjomu plastikā bagātās eklektisma celtnes arhitektoniskajā apdarē izmantotas renesanses formas. Pēc Otrā pasaules kara ēkā iekārtota medicīnas skolas kopmītne. 1992.gadā tā pamesta, bet 1999.gadā tika uzsākti atjaunošanas darbi, paredzot iekārtot atpūtas iestādi.

Savrupnams ir Kobes dārza ieskauts un atrodas netālu no Māras dīķa un Kalnciema kvartāla, kā arī Āgenskalna tirgus. Ēkas pirmajā stāvā atrodas reprezentatīvās telpas – galerijas zāle, kabinets un virtuve, ziemas dārzs ar izeju uz terasi, baseins un sauna, otrajā stāvā atrodas saimnieku un četras viesu guļamistabas un atsevišķa garderobes istaba, divas atpūtas istabas. Cokolstāvā ierīkota atpūtas zāle ar kamīnu un biljarda zāle, saimniecības telpas un trenažieru zāle. Ēka savienota ar garāžu, kas piemērota arī kolekcionāru auto izstādīšanai. Māju ieskauj plašs, kopts dārzs ar augiem no visas pasaules, kuru papildina ūdens elementi un skulptūras, apgaismojums un celiņi. Dārzā izvietots arī dārza namiņš ar savu virtuvi un terasi ar skatu uz ziedošo dārzu.

"Baltic Sotheby's International Realty" īpašniece un pārdošanas eksperte Ilze Mazurenko portālam "Delfi" saka: "Klienta nosauktā cena ir atbilstoša, jo īpašuma restaurācijā ieguldīti krietni lielāki līdzekļi nekā pārdošanas cena. Šim namam, atšķirībā no daudzām citām pieprasītajām vietām, ir unikāla atrašanās vieta – Pārdaugavā, Rīgas vēsturiskajā Āgenskalna daļā, Kobes parka sirdī."

Mazurenko uzskata, ka "šis nams ir ideāli piemērots vēstniecībām vai kādiem citiem reprezentatīviem nolūkiem, jo ēkā veikti kvalitatīvi restaurācijas darbi ar izsmalcinātu apdari un elegantiem risinājumiem".

"Ceram, ka atradīsim latviešu investoru, lai gan šķiet, ka reālāka iespēja būs piesaistīt starptautisku interesi, ņemot vērā nama unikālo statusu," viņa teic.

"Baltic Sotheby's International Realty" īpašniece atzīst: "Luksusa un premium klases nekustamā īpašuma tendencēs jūtam pastiprinātu interesi no ārvalstu klientiem, īpaši, iestājoties pavasarim. Galvenais faktors, pārdodot šāda līmeņa nekustamo īpašumu, ir, lai sakrīt gaumes pārdevējam ar pircēju, jo lielākoties šādi īpašumi ir pilnībā gatavi, bieži vien mēbelēti. Otrs noteicošais faktors ir, lai sakrīt pārdošanas ambīcijas ar pircēju iegādes iespējām, kas ne vienmēr ir viegli savienojams Latvijas tirgū, jo īpašnieki neņem vērā īpašuma vērtējumu un pārvērtē savus veiktos uzlabojumus, kas jaunam pircējam ne vienmēr šķiet pievilcīgi un viņi nenovērtē ieguldījuma vērtību."

Šobrīd esot pastiprinājusies interese par investīciju objektiem īres namiem, prognozējot iespējamo cenu kāpumu. "No vietējiem klientiem pastiprinājusies interese par īpašumiem Mežaparkā, Jūrmalā, Baltezerā, kā arī par lauku īpašumiem, pilīm, muižām – visur kur var brīvi elpot, būt pie dabas, būt prom no cilvēku pūļiem, stiprināt ģimenes attiecības," stāsta Mazurenko.

Kā rakstīts grāmatā "Rīgas Pārdaugava pirms 100 gadiem" (autors Andris Caune), Rīgā 19.gadsimta otrajā pusē strauji pieauga fabriku skaits un itin bieži uzņēmumu īpašnieki izvēlējās celt ģimenes grezno savrupmāju tieši blakus savai rūpnīcai. Arī Johans Vilhelms Mindels, redzot, ka jaunā gumijas fabrika zeļ un plaukst, un nes krietnu peļņu, nolēma blakus savai rūpnīcai toreiz vēl klajā, neapbūvētā laukā būvēt villu. Pie jaunā nama tika ierīkots 2 hektārus liels parks, kas bija slēgts, visapkārt tam uzceļot sētu. Savrupmāju fabrikas īpašnieki apdzīvojuši līdz pirmajam pasaules karam. Līdz 20.gadsimta 30.gadiem parks un ēka vēl piederējusi Mindelim, taču tās īpašnieks Ērihs Mindels tur vairs nedzīvoja, bet gan īrēja dzīvokli pilsētas centrā Brīvības ielā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!