Foto: Publicitātes foto
Rīgā, Invalīdu ielā 1 iemūrēta Vienotā tiesu ekspertīžu centra laboratoriju kompleksa ēkas pamatakmens kapsula. Topošais komplekss ļaus organizēt sekmīgu tiesu ekspertīžu darbu piemērotos un laikmeta prasībām atbilstošos apstākļos, ziņo Tieslietu ministrija.

Projekta pasūtītājs ir SIA "Tiesu namu aģentūra", kas 2020.gada februārī izsludināja iepirkumu par projektēšanu, autoruzraudzību, demontāžu, būvniecību un teritorijas labiekārtošanu. Iepirkuma rezultātā piesaistīts projektētājs un autoruzraugs "Sarma & Norde Arhitekti" un būvdarbu veicējs SIA "Woltec". Projekta realizācija notiek trīs posmos, kuru kopējās izmaksas ir 19,5 milj. eiro (bez PVN).

2022.gada nogalē tika sākts projekta trešais posms - laboratorijas korpusa būvniecība, kuru plānots pabeigt 2024.gada pirmajā ceturksnī. Visa kompleksa būvniecību, kas ietver arī esošās ēkas pārbūvi un teritorijas labiekārtošanu, plānots pabeigt līdz 2025.gada nogalei.

"Mums nepieciešamas neatkarīgas tiesas un neatkarīgi tiesu eksperti, kā arī profesionālas un atbilstoši aprīkotas ekspertīžu iestādes. Nenoliedzami, ka kvalitatīvam ekspertu darbam nepieciešams arī mūsdienīgs tehniskais nodrošinājums – telpas, iekārtas, organizatoriskā vide. Vienotā tiesu ekspertīžu centra laboratorijas ēka ir arī valsts tiesu ekspertīžu institūta reformas stūrakmens. Šāda reforma ir nepieciešama, lai ne vien vienkāršotu un efektivizētu ekspertu darbības institucionālo ietvaru, bet arī nodrošinātu ekspertu atzinumu objektivitātei labvēlīgu vidi un paātrinātu lietu izskatīšanu tiesās," pasākumā pauda tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere.

Neskatoties uz pēdējo gadu izaicinājumiem, būvuzņēmējs turpina strādāt pie šī projekta, nesadārdzinot tā realizāciju, uzsvēra Tiesu namu aģentūras valdes locekle Santa Sausiņa.
Saskaņā ar Ministru kabineta 2020.gada lēmumu Tieslietu ministrijas vadībā tiek īstenota tiesu ekspertīžu institūta reforma, kuras ietvaros sadarbībā ar Iekšlietu ministriju norisinās nepieciešamie priekšdarbi, lai 2026.gada 1.janvārī darbību uzsāktu vienota tiesu ekspertīžu iestāde. Kā viens no būtiskākajiem reformas mērķiem ir radīt kopēju abu līdzšinējo ekspertīžu iestāžu – Valsts tiesu ekspertīžu biroja un Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālistikas pārvaldes Ekspertīžu biroja infrastruktūru.

Paralēli būvniecībai tiek strādāts pie nepieciešamajiem normatīvā regulējuma grozījumiem, tiesu ekspertu statusa vienādošanas, ekspertīžu specialitāšu un metožu konsolidēšanas un citiem valdības apstiprinātā plāna pasākumiem.

Pasākumā piedalījās tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere, Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs Igors Rajevs, Tiesu namu aģentūras, būvnieku, projektētāju pārstāvji un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!