Foto: Pixabay

Pēc gada sākumā valdības pieņemtā lēmuma papildināt dīkstāves atbalsta regulējumu būtiski pieaudzis reģistrēto skaistumkopšanas pakalpojumu skaits, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības departamenta vadītāja Solvita Muceniece.

"Iepriekš dzīvojām pārliecībā, ka ap 25% skaistumkopšanas pakalpojumu sniedzēju slēpjas un nelabprāt sevi atklāj, taču pēc lēmuma par dīkstāves pabalstu izmaksu atklājās cita aina, un no 11. janvāra līdz februāra beigām Veselības inspekcijā par pakalpojumu sniegšanu paziņojušo fizisko personu skaits auga par 50%. Ja sākotnēji sarakstā bija 4,4 tūkstoši personu, tad patlaban tie ir 9 tūkstoši pakalpojumu sniedzēju," stāstīja Muceniece.

Arī juridisko personu skaits šajā laika periodā pieaudzis par 200.

Aizvien aktuāls ir jautājums par ārstniecības iestādēm un tur sniegto skaistumkopšanas pakalpojumu kontroli, un Muceniece atzina, ka inspekcija ir apzinājusi šīs vietas, pamatā tās ir lāzeraparātu pakalpojumu sniegšanas vietas. Pēc pārbaudēm un aizrādījumiem lielākoties šīs vietas neatļautās darbības ir pārtraukušas, un pakalpojumi tiek sniegti, balstoties uz ārsta nosūtījumu, taču ir arī iestādes, kas klaji ignorējušas šīs prasības, un pret tām uzsākta administratīvā lietvedība, pieņemti vairāki lēmumi, kā arī piemēroti naudassodi.

Jau ziņots, ka Ministru kabineta (MK) sēdē 19. janvārī izskatīts un atbalstīts priekšlikums papildināt dīkstāves atbalsta regulējumu skaistumkopšanas nozarē strādājošajiem saistībā ar noteiktajiem Covid-19 drošības pasākumiem, informē Finanšu ministrija.

Ministrija, analizējot līdzšinējo situāciju ar pieteikšanos atbalstam, kā arī ņemot vērā samērā zemo aktivitāti tieši skaistumkopšanas nozarē, sadarbībā ar nozares asociācijām ir sagatavojusi grozījumus dīkstāves atbalsta regulējumā, jo nozarē strādājošo struktūra ir ļoti atšķirīga, proti, tās pārstāvji strādā dažādos nodokļu režīmos.

Saskaņā ar grozījumiem no 2021. gada 1. janvāra līdz brīdim, kad tiks atcelts tiesību aktos noteiktais aizliegums sniegt skaistumkopšanas pakalpojumus, nozarē nodarbinātie var vērsties VID savas atlīdzības vai ienākumu kompensēšanai un saņemt dīkstāves atbalstu.

Būtiski, ka šajā gadījumā dīkstāves atbalsts jāpieprasa pašam darbiniekam, nevis viņa darba devējam.

Atbalstu var saņemt skaistumkopšanas nozarē strādājošie darbinieki, pašnodarbinātie (VID reģistrēti saimnieciskās darbības veicēji un individuālie komersanti) un patentmaksātāji, ja darba devējs, pašnodarbinātā persona vai patentmaksātājs ir paziņojis Veselības inspekcijai par saimnieciskas darbības uzsākšanu skaistumkopšanas jomā.

Tika noteikts, ka atbalstu var saņemt cilvēki, kas sniedz šādus skaistumkopšanas pakalpojumus: friziera, manikīra, pedikīra, masāžas, kosmetoloģijas, solārija, tetovēšanas, skarifikācijas, mikropigmentācijas, pīrsinga, publiskās lietošanas pirts vai publiskās lietošanas peldbaseina, kā arī skaistumkopšanas uzņēmumos nodarbinātais atbalsta personāls.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!