Foto: Valsts kanceleja

Latvijas pieredze krīzes pārvarēšanā ir paraugs citām valstīm, šādu viedokli piektdien paudis Grieķijas vēstnieks Latvijā Georgijs Hadzimihelakis sarunā ar Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski (V), kurš apliecinājis Latvijas gatavību Grieķijai sniegt ekspertu atbalstu finanšu krīzes pārvarēšanā.

Valsts kancelejā portālu "Delfi" informēja, ka abas amatpersonas atzinušas: ražošanas attīstība, ekonomikas izaugsme, eksports un investīciju piesaiste ir faktori, kas nepieciešami jebkurai valstij, kas saskārusies ar finanšu krīzi.

Latvija strauji atgriežas uz izaugsmes ceļa un atgūst finanšu tirgu uzticību, taču, lai neatkārtotu pagātnes kļūdas, valstij jāturpina ievērot stingra fiskāla politika, pauda Dombrovskis.

Premjers uzsvēra, ka Grieķijas un Latvijas divpusējās attiecības ir ciešas, kā pozitīvu piemēru minot kopīgu alternatīvās enerģētikas projektu Nīcas novadā. Taču abām valstīm ir vēl daudz neizmantota potenciāla, tostarp tūrismā un investīciju jomā.

2011.gada pirmajos trīs ceturkšņos Latvijas – Grieķijas preču tirdzniecības apgrozījums sasniedza 13,40 miljonus eiro (9,4 miljonus latu), Grieķijai ieņemot 57.vietu Latvijas ārējās tirdzniecības partneru vidū. Salīdzinot ar tirdzniecības apgrozījumu 2010.gada atbilstošajā periodā, tas pērn ir pieaudzis par 78,26% jeb 5,88 miljoniem eiro (4,08 miljoniem latu).

Latvijas galvenās eksporta preces uz Grieķiju ir koksne un tās izstrādājumi, minerālie produkti, mašīnas un mehānismi. Galvenās importa preces no Grieķijas ir pārtikas rūpniecības produkti, mašīnas un mehānismi, elektriskās iekārtas, ķīmiskās rūpniecības un tās saskarnozares produkti.

Līdz 2011. gada decembrim Grieķijas tiešās investīcijas Latvijas uzņēmumu pamatkapitālos sasniedza gandrīz 42,5 miljonus latus, Grieķijai ieņemot 87.vietu, un Uzņēmumu reģistrā bija reģistrēti 19 kopuzņēmumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!