Foto: Pixabay

Gāzes un elektrības cenu sadārdzinājums atstās diezgan manāmu iespaidu uz daudzām mājsaimniecībām, taču grūti prognozēt, cik ļoti tas ietekmēs īres maksas kopumā, šādu uzskatu pauž uzņēmuma "Arco Real Estate" īres nodaļas vadītājs Edgars Dargis, norādot, ka izīrētāju nostāja šajā jautājumā ir ļoti atšķirīga.

"Ēkās, kur komunālo maksājumu rēķini ir ievērojami auguši, īpašnieki bieži vien ir gatavi nākt pretī un daļu maksājumu pieaugumu segt paši, lai īrnieki būtu spējīgi maksāt un īrēt arī turpmāk sevis izvēlēto dzīvesvietu. Ir arī tādas dzīvojamās ēkas, par kurām ar pakalpojuma sniedzējiem ir noslēgti ilgtermiņa līgumi, kas paredz, ka izmaksas par komunālajiem pakalpojumiem kādu laiku nemainīsies. Taču, beidzoties šiem ilgtermiņa līgumiem, ikvienam jārēķinās ar būtisku komunālo maksājumu sadārdzinājumu," uzskata Dargis.

Pēdējā pusgada laikā energoresursu sadārdzinājums ir bijis nepieredzēti liels un strauju cenu kāpumu uzrādījuši gandrīz visi nozīmīgākie energoresursi – nafta, dabasgāze, ogles un arī elektroenerģija. Lai arī prognozes liecina, ka līdz ar apkures sezonas beigām pavasarī gāzes cenas varētu samazināties, tās joprojām saglabāsies augstākas nekā pirms pandēmijas.

Jautāts, vai īrnieki pieaugošo izmaksu kontekstā tuvākajā laikā plāno mainīt dzīvesvietu uz kompaktākiem mājokļiem, lai tādā veidā samazinātu komunālo maksājumu apmēru, Dargis norāda, ka šobrīd šādu novērojumu nav, lai gan šādu tendenci tuvākajā laikā nevar izslēgt. Tie, kuri izvēlējās mainīt mājvietu, lai samazinātu savus izdevumus, izdarīja to pandēmijas pirmsākumos.

Dargis iezīmē citu tendenci, proti, tie, kuriem darbs vai mācības notiek attālināti, bieži izvēlas doties atpakaļ uz dzimteni. Ir arī tādi studenti, kuri ilgstošas prombūtnes laikā Latvijā turpina īrēt mājokli, lai atgriežoties nebūtu jāmeklē jauna dzīvesvieta.

Savukārt, vērtējot īres dzīvokļu piedāvājumu, "Arco Real Estate" pārstāvis skaidro, ka tas palielinās katru gadu, taču būtiski varētu pieaugt tuvāko trīs līdz piecu gadu laikā. "Paredzams, ka nākotnē attīstīsies renovētie īres nami, kā arī tiks uzbūvēti jauni. Īres tirgus tikai salīdzinoši nesen tika sakārtots, un tas notika, veicot apjomīgus grozījumus likumā par dzīvojamo telpu īri. Šie grozījumi veicinās īres namu attīstību Latvijā," uzskata Edgars Dargis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!