Trešdien izsludināts likums par cūkgaļas iekšējā tirgus aizsardzības pasākumu pagarināšanu uz diviem gadiem, kas spēkā stāsies 18.decembrī. Minēto likumu Saeima pieņēma 9.decembrī, bet Valsts prezidente Vaira Vīķe - Freiberga paraksīja 14.decembrī. Ļoti negatīvu viedokli par tirgus aizsardzības pasākumu pagarināšanu jau ir paudusi Eiropas Savienība.
Aizsardzības pasākumus divus gadus - no šā gada 18.decembra līdz 2001.gada 17.decembrim - paredzēts īstenot, nosakot, ka importētās cūkgaļas minimālā muitas vērtība ir 1,05 lati par kilogramu. Tas nozīmē, ka par gaļu vairs neiekasēs palielinātu ievedmuitu, taču nodokļus aprēķinās, ņemot vērā noteikto minimālo muitas vērtību.

Ja importētās cūkgaļas deklarētā vērtība būs lielāka, nodokļus aprēķinās no tās, bet par cūkgaļu, kuras vērtība būs zemāka par noteikto, nodokļus aprēķinās no 1,05 latiem.

Līdz šim 200 dienu ilgie aizsardzības pasākumi no 1.jūnija līdz 17.decembrim paredzēja iekasēt papildu ievedmuitu par cūkgaļu 70% apjomā.

Tirgus aizsardzības pasākumi tiek ieviesti, jo lētās importētās cūkgaļas dēļ lielus zaudējumus cieš Latvijas cūkaudzētāji. Valsts iekšējā tirgus aizsardzības komisija, kas izvērtēja līdzšinējos aizsardzības pasākumus, atzina, ka tie ir pamatoti un arī ieteica valdībai to termiņu pagarināt uz diviem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!