Foto: F64

2022. gada jūlijā Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu vidējā cena pazeminājās par 0,1% un bija 973 eiro/m², sarēķinājusi "Arco Real Estate".

Rīgas lielākajos mikrorajonos 2022. gada jūlijā notika pirmās negatīvās sērijveida dzīvokļu cenu izmaiņas ilgākā laika periodā, un, kā lēš šīs kompānijas analītiķi, visticamāk, iemesls bija būtiskais sērijveida dzīvokļu piedāvājuma pieaugums. Tomēr kopumā cenu izmaiņas pagaidām ir niecīgas, un dzīvokļu cenas saglabāja savu stabilitāti. Arī Rīgas apkārtnē dažās vietās dzīvokļu cenām varēja novērot negatīvas cenu svārstības.

Pēdējos trīs mēnešos strauji pieauga piedāvājumu skaits Rīgas lielākajos mikrorajonos – jūlijā tas bija par 62% augstāks nekā pērn jūlijā. Kopumā Rīgā piedāvājuma līmenis bija krietni augstāks nekā pirms gada.

Kā rēķina "Arco Real Estate", kopš 2022. gada sākuma sērijveida dzīvokļu cenas kopumā palielinājās par 8%. Lielākais cenu palielinājums kopš gada sākuma Rīgas mikrorajonos novērots Vecmīlgrāvī un Bolderājā (13%).

Jūlijā cenas bija vidēji par 40% zemākas nekā 2007.gada 1.jūlijā, kad neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena sasniedza visu laiku augstāko atzīmi – 1620 eiro/m².

Jūlijā dzīvokļu cenās tika konstatētas izmaiņas. Viena kvadrātmetra vidējā cena nedaudz samazinājās divistabu (-0,2%), trīsistabu (-0,1%) un četristabu (-0,2%) dzīvokļiem. Vienistabas dzīvokļiem vidējā cena nemainījās.

Jūlijā turpināja pieaug šādu dzīvokļu piedāvājums. Kompānija lēš, ka tās analizētajos Rīgas lielākajos mikrorajonos piedāvājums šajā mēnesī palielinājās par 10%. Salīdzinot ar 2021. gada jūliju, dzīvokļu piedāvājums bija lielāks: kopējais dzīvokļu piedāvājumu skaits bija lielāks par 40%, savukārt lielāko mikrorajonu dzīvokļu piedāvājums bija par 62% augstāks nekā pirms gada.

Apkopojot dzīvokļu piedāvājumu skaitu Rīgas mikrorajonos, var secināt, ka vislielākais piedāvājumu skaits jūlijā bija Purvciemā, savukārt mazākais – Bolderājā.

Pagājušajā mēnesī gandrīz visos Rīgas lielākajos mikrorajonos dzīvokļu piedāvājumu skaits palielinājās. Visvairāk piedāvājumu skaits palielinājās Imantā (22%). Piedāvājumu skaits mēneša laikā samazinājās vienīgi Āgenskalnā (9%).

Jūlijā, analizējot piedāvājuma skaitu proporcionāli mikrorajona lielumam, proti, pēc iedzīvotāju skaita, lielākais piedāvājums konstatēts Mežciemā. Savukārt Zolitūdē piedāvājumu skaits bija proporcionāli mazākais.

Jūlijā daudzos Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu cenās notika izmaiņas. Atsevišķos lielākajos mikrorajonos dzīvokļu cenas turpināja palielināties, tomēr vairākos mikrorajonos tika novērotas negatīvas svārstības. Cenu pieaugums tika novērots Teikā un Juglā, kur cenas mēneša laikā palielinājās par 0,3%. Turpretī piecos Rīgas lielākajos mikrorajonos sērijveida dzīvokļa vidējā cena nedaudz pazeminājās.

Salīdzinot ar 2021. gada sākumu, jūlijā sērijveida dzīvokļu cenas bija augstākas par 21%.

Sērijveida dzīvokļu augstākās cenas jūlijā saglabājās Teikā, kur viena kvadrātmetra vidējā cena palielinājās līdz 1137 eiro/m². Viszemākā viena kvadrātmetra vidējā cena jūlijā bija Bolderājā – 754 eiro/m², kas mēneša laikā nemainījās.

Jūlijā dārgākie dzīvokļi ir 119. un 104. sērijas mājās, kurās cenas divistabu dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī bija robežās no 57 līdz 62 tūkst. eiro atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt lētākie īpašumi bija t.s. lietuviešu projekta mājas, kur divistabu dzīvokļu cenu amplitūda bija no 34 līdz 48 tūkst. eiro, un Hruščova laika mājās, kurās cenas divistabu dzīvokļiem bija robežās no 33 līdz 49 tūkst. eiro atkarībā no mikrorajona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!