Foto: EPA/LETA
Lidosta "Rīga" saņēmusi informāciju, ka Īrijas lēto lidojumu aviokompānija "Ryanair" nākamgad plāno samazināt reisus no un uz Rīgu, portālam "Delfi" apliecināja lidostas pārstāve Sarmīte Bunka- Brilijonka.

"Ryanair" reisu skaitu samazinās jaunieviestās drošības maksas dēļ.

"Pagaidām precīzāku informāciju vēl neesam saņēmuši par konkrētu lidojumu samazinājumu," norāda Bunka- Brilijonka, piebilstot, ka lidsabiedrības lēmums ietekmēs pasažieru ceļošanas iespējas - tās būs ierobežotākas.

Pagaidām lidostai nav informācijas, ka citas aviosabiedrības plānotu līdzīgi rīkoties, bilda lidostas pārstāve.

Savukārt "Ryanair" informēja, ka no nākamā gada tiks slēgti reisi uz Lielbritānijas pilsētu Bristoli, Vācijas pilsētu Brēmeni un Somijas pilsētu Tamperi, savukārt lidojumu skaits tiks samazināts uz astoņiem gala mērķiem, tai skaitā uz Lielbritānijas galvaspilsētu Londonu, Itālijas pilsētu Milānu un Romu un Beļģijas galvaspilsētu Briseli, preses konferencē paziņoja "Ryanair" pārstāvji. Kopumā nākamajā gadā no Rīgas lidostas būs par 42 lidojumiem nedēļā mazāk.

"Ryanair" aprēķinājis, ka lidojumos no un uz Rīgu zaudēti tiks 300 000 tūristu, 300 darba vietu gan lidsabiedrībā, gan tūrisma sektorā kopumā un aptuveni 30 miljoni eiro jeb 21 miljona latu ienākumi no tūrisma nozares.

Par reisu slēgšanu lidsabiedrība informējusi arī satiksmes ministru Aivi Roni.
"Ryanair" pārstāvji norādīja uz nodevu paaugstināšanas postošo ietekmi uz pasažieru plūsmu Lielbritānijā, Vācijā un Īrijā. Cenu izmaiņas esot ļoti jūtīga lieta, un lidsabiedrība nevēlas maksāt Latvijas valdībai augstās ceļošanas nodevas.

"Ryanair" arī norādīja, ka Beļģijā un Nīderlandē nodevas atceltas, kad valdība izpētīja nodevu postošo ietekmi uz tūrisma nozari un nodarbinātību.

Tagad vairs aktuāls arī nesot projekts veidot "Ryanair" bāzi Rīgā.

Lidostā "Rīga" skaidroja, ka tā ir saņēmusi informāciju, ka aviokompānija "Ryanair" saistībā ar drošības maksas ieviešanu nākamgad plāno samazināt reisu skaitu no un uz Rīgu. Pagaidām lidosta precīzāku informāciju vēl nav saņēmusi par konkrētu lidojumu samazinājumu. "Protams, tas ietekmēs pasažieru ceļošanas iespējas - tās būs ierobežotākas," uzsver lidostā.

Pagaidām lidostai neesot informācijas, ka citas aviosabiedrības plānotu līdzīgi rīkoties.

Jau ziņots, ka valdība oktobrī akceptēja lidostas "Rīga" piedāvātās drošības maksas, tādējādi nosakot, ka par katru pasažieri jāmaksā no 6,5 eiro (4,54 latiem) līdz 7 eiro (4,89 latiem).

Iepriekš Satiksmes ministrijā norādīja, ka šādas maksa ir adekvāta visiem tiem nepieciešamajiem drošības pasākumiem, kuri obligāti jānodrošina lidostai.
Starptautiskās lidostas "Rīga" piedāvātās un valdības apstiprinātās drošības maksas ir normāla prakse visā pasaulē, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja arī aptaujātie tūrisma nozares pārstāvji.

Valdības apstiprinātie noteikumi stājas spēkā 2012.gada 1.janvārī, vienlaikus tajos noteikts, ka no drošības maksas ir atbrīvoti pasažieri, kuri iegādājušies aviobiļetes līdz noteikumu spēkā stāšanās brīdim.

Iepriekš drošības nodeva lidostā nebija noteikta.

Jau vēstīts, ka 19.oktobrī valdība atbalstīja Rīgas lidostas drošības nodevas, nosakot, ka no nākamā gada no katra pasažiera iekasēs papildu 6,5 eiro (4,55 latus) vai 7 eiro (4,9 latus).

Valdības atbalstītās izmaiņas paredz - ja pasažieris izvēlas drošības maksu maksāt ar gaisa pārvadātāja starpniecību, tad, norēķinoties par aviobiļeti būs jāpiemaksā vēl 6,5 eiro. Savukārt, ja pasažieris izvēlas drošības maksu maksāt bez gaisa pārvadātāju starpniecības, tad iekasēšana būs jānodrošina lidostai "Rīga" un nodeva būs 7 eiro.

Iepriekš pēc garām diskusijām ar Satiksmes ministriju valsts AS "Starptautiskā lidosta Rīga" piekritusi plānoto drošības nodevu samazināt no sākotnējiem 10 eiro līdz 6,5 eiro.

Drošības izmaksu segšanai lidostai 2010. gadā bija nepieciešami 4,6 miljoni latu, savukārt 2011. gadā valsts dotācija drošības funkciju nodrošināšanai tikusi samazināta līdz 623 800 latiem, bet nākamgad lēsta tikai uz 200 000 latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!