Foto: Publicitātes foto

LSEZ SIA "Jensen Metal" uzsākusi jaunas ražotnes būvniecību Karostas Industriālajā parkā blakus jau esošajai metāla un furnitūras ražotnei, kas darbu uzsāka 2019. gada vasarā, informē Liepājas speciālās ekonomiskās zonas pārvalde.

Jaunajā ražošanas ēkā plānots izvietot nerūsējošā tērauda departamentu, un tas ir nopietns solis, lai īstenotu uzņēmuma plānu tuvākajos gados pārcelt visu ražošanu uz Karostu. Būvdarbus veic SIA "Bukoteks" pēc SIA "LVCT" projekta, pasūtītājs – ar "Jensen Metal" saistītais uzņēmums LSEZ SIA "JM Properties". Tiešās būvniecības darbu izmaksas ir 8,6 miljoni eiro, bet aprīkojumā un iekārtās papildus plānots ieguldīt četrus miljonus eiro.

"Jaunā rūpnīca taps Ģenerāļa Baloža ielā 34, Liepājā un ļaus uzņēmumam nodrošināt nepieciešamos pasūtījuma apmērus, būtiski kāpināt apgrozījumu, kā arī palielināt strādājošo skaitu," teic "Jensen Metal" prokūriste Ieva Līmeža, norādot, ka jau tagad pamazām tiekot meklēti darbinieki.

Šī brīža "Jensen Metal" ģeogrāfiskais novietojums ražošanas ēkām divās dažādās adresēs divās pilsētas daļās – Karostā un Liepājas biznesa parkā Kapsēdes ielā, kur joprojām notiek nerūsējošā tērauda izstrādājumu ražošana, apgrūtina ikdienas darbu. Pēc jaunās rūpnīcas ēkas uzcelšanas Ģenerāļa Baloža ielā uz Karostu pilnībā pārcelsies "Jensen Metal" nerūsējošā tērauda departaments ar 160 darbiniekiem.

"Ņemot vērā, ka uzņēmumam jau ir pieredze, būvējot pirmo ražošanas ēku Virssardzes ielā, ceram uz raitu būvdarbu gaitu," atzīst Līmeža. Plānots, ka rūpnīcu ekspluatācijā nodos nākamā gada sākumā. Kopš uzņēmuma reģistrācijas Latvijā 2004. gadā, kad Liepājā tika uzsākta ražošana nerūsējošā tērauda metināšanā "Jensen Metal" Dānijas mātes uzņēmuma vajadzībām, ir pieaudzis ne tikai uzņēmuma darbinieku skaits, bet arī pieprasījums pēc lielākiem ražošanas apjomiem, kurus esošajās telpās Liepājas Biznesa centrā uzņēmumam vairs nav iespējams veikt pilnā apmērā.

"Sākām kā neliels "J.J.Staal" meitas uzņēmums, kurš nodarbināja vien 30 darbiniekus, taču, ejot gadiem un pieaugot mūsu piedāvājumu klāstam, pieauga arī pieprasījums, esam ievērojami izauguši. Pašlaik "Jensen Metal" Latvijā ir pilnībā patstāvīgs uzņēmums, kurš vairākkārtīgi ir pāraudzis kādreizējo Dānijas mātes uzņēmumu gan apjomā, gan tehnoloģijās, gan arī vadības sistēmās. Šobrīd Latvijā, Liepājā ir nodarbināti 330 darbinieki. Ar šīm jaunajām rūpnīcām nodrošināsim patīkamāku darba vidi darbiniekiem, kā arī daudz efektīvāku un loģiskāku darba plūsmu, kā arī nākotnes izaugsmes iespējas," teic Līmeža.

Ražotne Latvijā veic visu, sākot no sērijveida produkcijas līdz unikālu priekšmetu izgatavošanai. Galvenie darbības virzieni ir pārtikas rūpniecības iekārtas, lauksaimniecības iekārtas fermu vajadzībām, furnitūras komponenti.

"Jensen Metal" ik gadus tehnoloģiskajās iekārtās iegulda 2–3 miljonus eiro. Nupat noslēgts ieguldījumu līgums ar Liepājas SEZ pārvaldi par "Hidrauliskās liekšanas iekārtas un automātiskās noliktavas plauktu sistēmas iegādi" par kopējo summu 490 000 eiro un par "Jaunas štances iegādi ražošanas kapacitātes palielināšanai" par kopējo summu 360 000 eiro.

Ideja par Karostas Industriālā parka izveidi radās jau 1999. gadā, lai veicinātu jaunu darbavietu veidošanos, palielinātu pilsētas un valsts budžetā ienākošo nodokļu summu un gūtu iespēju papildu līdzekļus novirzīt izglītībai, kultūrai un sportam un citiem projektiem. Jaunu rūpnīcu būvniecība Karostā nebija iespējama vai investoriem nešķita pievilcīga līdz pat 2015. gadam, kad pašvaldība sadarbībā ar Liepājas SEZ pārvaldi uzņēmējdarbības vajadzībām sakārtoja teritoriju Karostā turpat 20 hektāru platībā. Eiropas Savienības Reģionālās attīstības fonda projekta "Uzņēmējdarbības teritoriju un to nepieciešamās publiskās infrastruktūras attīstība Liepājā" ietvaros rekultivēja degradēto teritoriju, izbūvēja inženierkomunikācijas un ielu publisko infrastruktūru, ieskaitot apgaismojumu, gājēju un veloceliņus.

Liepājas SEZ pārvaldnieka vietnieks attīstības jautājumos Uldis Hmieļevskis norāda, ka pašvaldības veiktie ieguldījumi ielu un inženierkomunikāciju izbūvē ir padarījuši Karostu par uzņēmējiem pievilcīgu rajonu. Šeit jau strādā "Jensen Metal", "Interspiro", uzsākta otras "Jensen Metal" rūpnīcas izbūve un pavisam drīz būvniecību uzsāks arī "EB Liepāja". "Karosta attīstās, tagad jāsper solis tālāk un līdzīgi jāattīsta arī bijusī "Liepājas metalurga" teritorija," uzskata Hmieļevskis. Šobrīd Liepājas SEZ pārvalde bijušajā "Liepājas metalurga" teritorijā ir atjaunojusi saimniecisko darbību un sadarbībā ar pašvaldību veic teritorijas lokālplānojumu. Hmieļevskis teic, ka vēl daudz darbi darāmi visām pusēm. Piemēram, valdībai vēl jāpieņem lēmumi par tēraudkausēšanas krāsns saistīto īpašumu likteni, lai industriālais parks būtu vienota pilnvērtīga teritorija ar vienu attīstītāju, tāpat nopietns darbs būs jāiegulda pilsētplānotājiem, un jāpiesaista nozīmīgi ES struktūrfondu līdzekļi, lai iekļautu šo lielo teritoriju pilsētas apritē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!