Foto: LETA

Šā gada jūlijā Rīgas mikrorajonos sērijveida dzīvokļu vidējā cena samazinājās par 0,7%, bet 2020. gadā sērijveida dzīvokļu cenas kopumā samazinājās par 1,2%, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.

Jūlijā sērijveida dzīvokļu vidējā cena samazinājās līdz 809 eiro par kvadrātmetru. Cenas vidēji bija par 50% zemākas nekā 2007. gada 1. jūlijā, kad neremontēta sērijveida dzīvokļa vidējā cena bija sasniegusi visu laiku augstāko atzīmi - 1620 eiro par kvadrātmetru. 2020. gada jūlijā sērijveida dzīvokļu cenas, salīdzinot ar 2019. gada sākumu, bija augstākas par 1,5%.

Pārskatā teikts, ka sērijveida dzīvokļu cenas turpināja samazināties piekto mēnesi pēc kārtas, bet cenu kritums līdz šim nebija liels - no 0,1% līdz 0,3% mēnesī. Tomēr jūlijā konstatētais cenu samazinājums bija lielākais kopš 2011. gada.

Jūlijā gandrīz visos Rīgas mikrorajonos tika novērota dzīvokļu cenu lejupslīde. Vislielākais cenu samazinājums konstatēts dārgāko sērijveida dzīvokļu mikrorajonos - Imantā, Mežciemā, Purvciemā, Zolitūdē un citur. Lielākais cenu kritums tika novērots Imantā, kur cenas mēneša laikā pazeminājās par 1,6%. Savukārt Bolderājā cenu izmaiņas jūlijā netika konstatētas.

Kopš 2020. gada sākuma dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējās cenas pieaugums Rīgas mikrorajonos saglabājās Bolderājā - par 0,2%, turpretī visos pārējos Rīgas lielākajos mikrorajonos, ņemot vērā pēdējo mēnešu lejupslīdi, cenas kopumā samazinājās. Lielākais cenu samazinājums kopš gada sākuma Rīgas mikrorajonos novērots Imantā - par 3,3%.

Šā gada jūlijā dzīvokļu cenas, vērtējot pēc istabu skaita, saruka. Sērijveida dzīvokļu viena kvadrātmetra vidējā cena samazinājās vienistabas (par 0,5%), divistabu (par 0,8%), trīsistabu (par 0,8%) un četristabu (par 0,6%) dzīvokļiem.

Sērijveida dzīvokļu augstākās cenas 2020. gada jūlijā saglabājās Teikā, kur viena kvadrātmetra cena noslīdēja līdz 950 eiro par kvadrātmetru. Viszemākā viena kvadrātmetra vidējā cena jūlijā konstatēta Bolderājā - 585 eiro par kvadrātmetru.

Visdārgākie dzīvokļi saglabājās 119. un 104. sērijas mājās, kur cenas divistabu dzīvokļiem apmierinošā stāvoklī bija robežās no 50 000 eiro līdz 53 000 eiro atkarībā no atrašanās vietas. Savukārt vislētākās bija lietuviešu projekta mājas, kur divistabu dzīvokļu cenu amplitūda bija no 27 000 eiro līdz 40 000 eiro, un Hruščova laika mājas, kur cenas divistabu dzīvokļiem bija robežās no 25 000 eiro līdz 40 000 eiro atkarībā no mikrorajona.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!