Foto: Valsts kanceleja
Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) aicina ministrus otrdien valdības sēdē atbalstīt Ekonomikas ministrijas (EM) priekšlikumu liegt valsts atbalstu koģenerācijas stacijām, kuras darbina ar dabasgāzi, informē ministra padomnieks Sandris Sabajevs.

"[..] Kampars aicinās ministrus pirmdien pieņemt politiski svarīgu lēmumu, kas paredz turpmāk ar jaudas maksājumiem un obligāto iepirkuma cenu atbalstīt tikai tās koģenerācijas stacijas, kuras elektroenerģijas ražošanā izmanto atjaunojamos energoresursus," informē Sabajevs.

Ekonomikas ministrijas sagatavotie un valdības komitejas sēdē jau apstiprinātie grozījumi attiecīgajos MK noteikumos paredz no šā gada 1.novembra liegt valsts atbalstu dabasgāzei elektroenerģijas ražošanai koģenerācijā, kas savukārt veicinās no atjaunojamiem energoresursiem, piemēram, kūdras, šķeldas un koksnes, saražotās elektroenerģijas konkurētspēju.

Kampars norāda, ka valsts atbalsta atcelšana dabasgāzei elektroenerģijas ražošanai koģenerācijā ir nozīmīgs lēmums. Tas parāda, ka valsts ilgtermiņa prioritāte ir "zaļā" enerģija. "Šāds lēmums mudinās gan uzņēmējus, gan pašvaldības daudz vairāk izmantot atjaunojamos energoresursus siltuma un elektroenerģijas ražošanā," cer Kampars.

Valsts atbalsta koģenerācijā saražoto elektroenerģiju, dodot iespēju uzņēmējiem piedalīties konkursā par tiesībām pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros vai saņemt garantētu maksu par koģenerācijas stacijā uzstādīto elektrisko jaudu.

Ekonomikas ministrs ir pārliecināts, ka viena no Latvijas nacionālajām prioritātēm ir atjaunojamo energoresursu īpatsvara palielināšana kopējā enerģijas patēriņā, jo tādā veidā tiek veicināta Latvijas energoneatkarība. Šobrīd Latvija atjaunojamo energoresursu īpatsvara ziņā ir otrā vietā Eiropas Savienībā aiz Zviedrijas. Plānots, ka "zaļās" enerģijas īpatsvaram līdz 2020.gadam Latvijā ir jāsasniedz vismaz 40%, informē Sabajevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!