Kartupelis ir viens no populārākajiem un vidēja latvieša virtuvē iecienītākajiem dārzeņiem. Tomēr aizvadītajos gados kartupeļu lauku platības ir sarukušas, lai gan daļēji tas saistāms ar šķirņu ražīguma pieaugumu, vaininieku ir daudz — audzēšana ir dārga, darbaspēks trūkst, ēdāju gaume mainās, kaimiņi dempingo cenas un arī kaitēkļi nesnauž. Par spīti tam eksperti nedomā, ka Latvijai draud palikšana bez vietējā kartupeļa, tieši pretēji — zemnieku novērojumi liecina, ka pandēmijas gads mazdārziņu īpašniekiem radījis atjaunotu vēlmi stādīt kartupeļus.

Tos arī ēd mazāk. Ja kādreiz uz vienu Latvijas iedzīvotāju rēķināja vidēji vismaz simts kilogramu kartupeļu gadā, tad, piemēram, 2019. gadā vairs tikai 49 kilogramus. Tomēr pieprasījuma sarukums ir tikai viens no iemesliem, tāpat zemnieki saskaras ar darbaspēka trūkumu, grūtībām izaudzēt "skaistu" dārzeni, sliktiem laika apstākļiem un zemām iepirkumu cenām.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!