Foto: Saeimas administrācija
Pirmdienas vakarā noslēgusies koalīcijas darba grupas sēde, kurā tika nolemts bez būtiskām izmaiņām virzīt septiņus ar nodokļiem saistītus likumprojektus, informēja Finanšu ministrijā (FM).

Koalīcijas darba grupā tika detalizēti caurlūkoti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā, likumā par "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", Transportlīdzekļa ekspluatācijas nodokļa un uzņēmumu vieglo transportlīdzekļu nodokļa likumā, likumā "Par akcīzes nodokli", Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, likumā "Par nekustamā īpašuma nodokli" un Mikrouzņēmumu nodokļa likumā.

FM norādīja, ka diskusijas bijušas konstruktīvas un minētie likumprojekti tiks iesniegti izskatīšanai valdībā, kas tos izskatīs jau otrdien, 17. novembrī.

Kā pastāstīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V), priekšlikumos grozījumiem akcīzes nodokļa likumā tika rosināts straujāk palielināt akcīzes nodokli alum. Šadurskis norādīja, ka nākamgad plānotais akcīzes nodokļa palielinājums netiks būtiski mainīts, tomēr 2017. un 2018. gadā darba grupa vienojusies akcīzes nodokli palielināt nedaudz straujāk, nekā sākotnēji bija iecerēts.

Pirmajā lasījumā atbalstītais likumprojekts paredzēja, ka akcīzes nodoklis alum tiks paaugstināts līdz 4,6 eiro par 100 litriem, tomēr otrajā lasījumā varētu atbalstīt ierosinājumu to palielināt līdz 4,8 eiro.

Deputātu iesniegtie priekšlikumi grozījumiem likumā par PVN paredzēja dažādus risinājumus saistībā ar PVN kultūras pasākumiem, tostarp piemērot samazināto šī nodokļa likmi. Šadurskis sacīja, ka ierosinājumi par samazināto PVN likmi darba grupā netika atbalstīti. Vienlaikus tika atbalstīts priekšlikumus piemērot PVN likmi tikai komercpasākumiem, kurus nerīko sabiedriskā labuma organizācijas.

Tāpat tika panākta vienošanās par IIN likuma grozījumiem, kas būtiski neatšķiras no pirmajā lasījumā atbalstītās redakcijas, norādīja politiķis. Darba grupa vienojusies arī par pārējiem likumprojektiem.

Šos priekšlikumus vēl vērtēs valdība, Saeimas Budžeta komisija un deputāti Saeimas sēdē.

Kā ziņots, valdība šodien neatbalstīja vairāk nekā 900 priekšlikumu, ko Saeimas deputāti bija iesnieguši nākamā gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu otrajam lasījumam.

Šadurskis iepriekš atzina, ka valdība šodien sev ir atvieglojusi darbu, neizskatot deputātu priekšlikumus, un atstājusi lēmuma pieņemšanu Saeimas Budžeta komisijas un Saeimas ziņā.

Saeimas Budžeta komisija nākamā gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu otrajam lasījumam kopumā saņēmusi vairāk nekā 900 priekšlikumu.

Nākamā gada valsts budžeta likumprojektam un vidēja termiņa budžeta ietvara 2016.-2018. gadam likumprojektam kopumā iesniegti vairāk nekā 600 priekšlikumi. Savukārt 24 likumprojektiem, kas saistīti ar nākamā gada valsts budžetu, iesniegti 303 priekšlikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!