Foto: AFP/Scanpix

Saeima ceturtdien, 20.martā, konceptuāli atbalstīja Negodīgas mazumtirdzniecības prakses aizlieguma likumu, kas tapis, lai ierobežotu lielveikalu tīklu iespējas uzspiest piegādātājiem tiem neizdevīgus noteikumus.

Likumprojekts, kuru Saeimai vēl jāskata divos lasījumos, paredz, ka par likumā noteikto aizliegumu pārkāpšanu, piemēram, par to, ka piegādātājiem liek maksāt par savu preču iekļaušanu lielveikala preču sortimentā, vai nepamatoti garu norēķina termiņu uzspiešanu mazumtirgotājiem draudēs bargi naudas sodi.

Proti, likuma ievērošanu uzraugošā institūcija, tas ir, Konkurences padome, par šādiem pārkāpumiem mazumtirgotājus varēs sodīt ar naudas sodu līdz 0,2% apmērā no tā neto apgrozījuma. Tāpat mazumtirgotājiem varēs tikt uzlikts pienākums maksāt piespiedu naudu par konstatēto pārkāpumu nenovēršanu – tā apmērs varēs sasniegt 2% no vidējā vienas dienas neto apgrozījuma pēdējā pārskata gadā par katru dienu, līdz mazumtirgotājs novērsīs konstatētos pārkāpumus.

Tiesa gan, līdz 2016.gadam mazumtirgotājiem piemērojamā naudas soda apmērs būs mazāks – tas nevarēs pārsniegt 0,05% no neto apgrozījuma pēdējā pārskata gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!