Foto: stock.xchng
Konkurences padome (KP) nolēmusi neierosināt lietu pēc "Draugiem TV" iesnieguma, kurā lūgts izvērtēt, vai "TV3 Latvia" un "Latvijas Neatkarīgā Televīzija" ( LNT) nav pārkāpušas Konkurences likumu, liedzot "Draugiem TV" retranslēt televīzijas programmas TV3 un LNT, liecina informācija KP mājaslapā.

KP lēmumā norādīja, ka interneta televīzija nav uzskatāma par kabeļtelevīziju un uz to nevar attiecināt tā saukto "must-carry" principu, tādēļ programmu īpašniekiem nav pienākuma nodot savas programmas bezmaksas izplatīšanai interneta televīzijā.

Saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu un tajā nostiprināto "must-carry" principu, ja tiek izmantota kabeļtelevīzija, sabiedrisko un nacionālo programmu (LTV1, LTV7, TV3 un LNT) retranslācijai to īpašnieku piekrišana nav nepieciešama. Tādējādi, lai noskaidrotu, vai TV3 un LNT rīcība, šādu atļauju pierasot, varētu tikt vērtēta kā dominējošā stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, KP bija jānoskaidro, vai interneta televīzija, ko piedāvā "Draugiem TV", var tikt uzskatīta par kabeļtelevīziju.

Izvērtējot "Draugiem TV" pakalpojuma būtību kopsakarā ar likuma nosacījumu jēgu un nozīmi, KP secināja, ka interneta televīzijas pakalpojums nav uzskatāms par kabeļtelevīziju.

Pēc KP paskaidrotā, Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā elektroniskie plašsaziņas līdzekļi ir nodalīti pēc izplatīšanas veida (zemes apraides, satelīta, kabeļu, interneta), "must-carry" principu attiecinot tikai uz retranslāciju kabeļtelevīzijā.

Kabeļtelevīziju operatori nodrošina piekļuvi savam pakalpojumam, savukārt "Draugiem TV" piekļuvi savam pakalpojumam – interneta televīzijai – nenodrošina, proti, tai nav sava elektronisko sakaru tīkla. "Draugiem TV" vien ievieto saturu portālā, bet piekļuvi šim pakalpojumam nodrošina uzņēmumi, kas nodrošina klientiem pieeju internetam. Tādējādi interneta televīzijas darbības princips drīzāk pielīdzināms ziņu portālam, kas nodrošina saturu, bet ne interneta pieslēgumu jeb šī satura fizisku nogādāšanu līdz lietotājam, kā tas būtu kabeļtelevīzijas gadījumā, secināja KP.

Konkurences uzraugi arī atzīmēja, ka par "Draugiem TV" lietotāju var kļūt jebkurš no šobrīd 2,4 miljardiem interneta lietotāju visā pasaulē, kas neatbilst abonenta definīcijai Elektronisko sakaru likuma izpratnē un uz ko neattiecas "must-carry" princips.

Tāpat izpētes laikā netika gūts apstiprinājums "Draugiem TV" paustajām bažām par iespējamu TV3 un LNT aizliegtu vienošanos. KP nekonstatēja, ka TV3 un LNT pieteiktās pretenzijas būtu vienādas, savukārt informācija par "Draugiem TV", kā arī TV3 un LNT rīcību bija publiski pieejama un tās ieguvei nebija nepieciešama aizliegta informācijas apmaiņa.

Jau ziņots, ka saistībā ar LNT un TV3 retranslēšanu "Draugiem TV" sāktas arī tiesvedības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!