Foto: Shutterstock
Lietuvas rūpniecības nozare, kas rada lielāko pievienoto vērtību – mēbeļu ražošana – piedzīvo ne tās labākās dienas. Pasūtījumu skaits samazinās, tāpēc nākas atvadīties no daļas darbinieku. Kautras cerības uz labākiem laikiem saistās ar šī gada beigām, bet īsta atveseļošanās gaidāma tikai pēc Ukrainas kara beigām.

Saskaņā ar biroju kredītinformācijas pakalpojumu uzņēmuma "Creditinfo Lietuva" datiem šobrīd mēbeļu nozarē strādā aptuveni 31 tūkstotis cilvēku, kas ir aptuveni par 2 tūkstošiem mazāk nekā pērn. Turklāt šajā nozarē pieaug bankrotu skaits – pērn un šogad fiksēti 15, savukārt līdz šim gadā bankrotēja 10-11 mēbeļu ražošanas uzņēmumi.

"SEB bankas" ekonomists Tads Povilausks saka, ka Lietuva nav nekāds izņēmums – līdzīgas tendences ir vērojamas visās jomās. Tiesa, Lietuvai vissāpīgākās ir tieši mēbeļu ražošanas nozares problēmas, jo mēbeļu ražošana Lietuvā ieņem ļoti nozīmīgu vietu visā rūpniecības sektorā.
"Situācija Lietuvas mēbeļu ražošanas nozarē šobrīd izskatās slikta, ražošanas lejupslīde sākās pagājušā gada rudenī. 

Bet tās ir vispārējas Eiropas tendences – ja paskatāmies uz citu valstu mēbeļu ražošanas un eksporta rādītājiem, tad redzēsim vairāk vai mazāk līdzīgu ainu. Protams, mēbeļu ražošanas nozare Lietuvā ir salīdzinoši liela, tās radītā pievienotā vērtība ir visaugstākā starp visām nozarēm, tāpēc kritums ir jūtams diezgan spēcīgi," "Delfi.lt" saka Povilausks.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!