Foto: LETA

Metālapstrādes uzņēmums "KVV Liepājas metalurgs" informējis pašvaldību par plānu atlaist apmēram 300 darbinieku, pauda Liepājas domes priekšsēdētāja Ulda Seska padomnieks Andrejs Rjabcevs.

Viņš norādīja, ka Seskam bijusi saruna ar "KVV Liepājas metalurga" vadību, kurā paziņots par rūpnīcas konservāciju un plānu atlaist aptuveni 300 darbinieku. Savukārt darba attiecības plānots saglabāt ar 100-120 darbinieku, lai uzturētu rūpnīcu un nepieciešamības gadījumā, ja uzlabojas tirgus konjuktūra metalurģijas nozarē, varētu pēc iespējas ātrāk atsākt darbu.

Rjabcevs skaidroja, ka aptuveni 300 cilvēku atlaišana Liepājai nebūs tāda krīze kā pirms dažiem gadiem, kad darbu zaudēja teju 2000 maksātnespējīgā "Liepājas metalurga" darbinieku. Jau kopš tā laika ir iedarbināti atsevišķi sociālā atbalsta instrumenti, kas ir pieejami. Patlaban darba tirgū Liepāja esot aptuveni 200 vakanču. Pozitīvs fakts esot arī pavasara sākums, kad būs speciālistu pieprasījums tirgū saistībā ar būvniecības sezonu.

Līdz šim Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrējušies apmēram 40 "KVV Liepājas metalurga" bijušo darbinieku. Šie darbinieki no kompānijas aizgājuši uz abpusējas vienošanās pamata un ir pietiekami ilgi strādājuši, lai saņemtu bezdarbnieka pabalstu. Tā kā šie darbinieki aizgājuši uz abpusējas vienošanās pamata, par kolektīvo atlaišanu, kas būtu oficiāla jāpaziņo 60 dienas pirms darba attiecību pārtraukšanas, nav runa. Savukārt, kā "KVV Liepājas metalurgs" plāno pārtraukt darba attiecības ar pārējiem darbiniekiem, nav zināms.

NVA Liepājas filiāles vadītāja Dace Baumane teica, ka darbu zaudējušo vidū ir dažādi speciālisti - velmētāji, celtņa operators, kvalitātes vadītājs, ražošanas kontrolieris, palīgstrādnieki. Oficiālu informāciju par plānotu kolektīvo atlaišanu NVA šobrīd nav saņēmis. Darba likums paredz, ka par to ir jāinformē savlaicīgi, lai dienests var sagatavoties cilvēku pieplūdumam.

Pirmo bezdarbnieku pabalstu ap 40 bijušo uzņēmuma darbinieku saņems aprīlī. Pēc Baumanes stāstītā, pilsētā ir 200 brīvu vakanču. NVA Liepājas filiāles uzskaitē ir 5800 bezdarbnieku no pilsētas un apkārtnes novadiem.

Kā ziņots, Ukrainas "KVV Group" pieņēmusi lēmumu par "KVV Liepājas metalurga" konservāciju.

Tajā skaidroja, ka šādu lēmumu "KVV Group" vadība pieņēmusi, jo saglabājas ilgtermiņa negatīvie faktori, kas rada šķēršļus uzņēmuma darbībai - pasaules metalurģijas tirgu pārņēmusī krīze, parādsaistības nodrošinātajiem kreditoriem un valsts neieinteresētība sniegt atbalstu nozarei.

"KVV Liepājas metalurgu" piemeklējušas finansiālas problēmas, kuras uzņēmums skaidro ar augstajiem elektroenerģijas tarifiem, kā arī problemātisko situāciju metalurģijas nozarē visā Eiropā. Kompānijai bijušas problēmas veikt energomaksājumus, maksājumu valstij par rūpnīcu, kā arī darba algas strādniekiem.

2014. gada 2. oktobrī tika parakstīts līgums par "Liepājas metalurga" pamatražotnes pārdošanu Ukrainas "KVV Group", kas par "Liepājas metalurga" pamatražotnes iegādi apņēmies samaksāt 107 miljonus eiro vairākos maksājumos 10 gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!