Foto: LETA

Pirms pieņemt lēmumu par tālāko rīcību, valdība grib pārliecināties par AS "KVV Liepājas metalurgs" vēlmi turpināt darbu, otrdien pēc valdības sēdes žurnālistiem sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Valdība šodien sēdes slēgtajā daļā skatīja "KVV Liepājas metalurga" restrukturizācijas plānu, taču nekādu lēmumu nepieņēma, nolemjot turpināt šo jautājumu skatīt nākamās nedēļas sēdē.

"Esam uzņēmuma akcionāriem uzdevuši vairāk nekā 40 papildu jautājumu, lai viņi paskaidro "ĶVV Liepājas metalurga" restrukturizācijas plānu, jo patlaban tas vairāk izskatās pēc uzņēmuma akcionāru vēlmju saraksta, nevis tiek pausta uzņēmuma gatavība strādāt ilgtermiņā," informēja finanšu ministre.

Pēc viņas teiktā, ar papildu jautājumiem valsts vēlas noskaidrot, vai uzņēmums ir gatavas ieguldīt savas darbības nodrošināšanā, kā arī ir uzdoti praktiski jautājumi par metalurģijas uzņēmuma darbību.

""KVV Liepājas metalurga" akcionāriem ir jārēķinās, ka valdība nav gatava pieņemt lēmumu un ceram, ka uzņēmums atbildēs uz papildu jautājumiem, kā arī nezaudēs interesi veikt uzņēmuma restrukturizāciju," piebilda Reziniece-Ozola.

Sadarbību ar "KVV Liepājas metalurga" pārstāvjiem ministre raksturoja kā smagnēju, jo uzņēmuma īpašnieki nav raduši strādāt Eiropas Savienības tirgū un viņi nespēj novērtēt, kādas šajā tirgū ir prasības un kādas ir valdības iespējas uzņēmumiem palīdzēt.

Finanšu ministre atturējās komentēt, kādu lēmumu pēc nedēļas varētu pieņemt valdība, bet pirms lēmuma ministri grib pārliecināties par to, vai uzņēmuma darbība ir iespējama.

Vaicāta par risku, ka valsts varētu zaudēt naudu, Reizniece-Ozola atzina, ka valsts ir pietiekami aizsargāta. "Viena no uzņēmuma prasībām ir mīkstināt valsts garantijas, bet es neesmu šādas idejas atbalstītāja," uzsvēra finanšu ministre.

Kā ziņots, "KVV Liepājas metalurgs" 1.martā Valsts kasē iesniedza uzņēmuma restrukturizācijas plānu, ko februāra sākumā pieprasīja valdība. Plānā tiek piedāvāts jauns "KVV Liepājas metalurga" 70 miljonu eiro lielā parāda maksājumu grafiks, kā arī paredzēts uzņēmuma neprofila aktīvu realizācijas plāns. Paredzēts, ka lielākā daļa līdzekļu, kas tiks iegūta no neprofila aktīvu pārdošanas, tiks investēta uzņēmuma velmēšanas ceha modernizācijā, bet atlikušo daļu paredzēts novirzīt "KVV Liepājas metalurga" parādu dzēšanai un apgrozāmo līdzekļu papildināšanai.

Ukrainas "KVV Group" iepriekš paziņoja, ka izskata iespēju apturēt "KVV Liepājas metalurgs" darbu un veikt rūpnīcas konservāciju, ja Ministru kabinets šodien nepieņems kādu konstruktīvu lēmumu. Pagājušajā nedēļā "KVV Liepājas metalurga" īpašnieki "KVV Group" izteica cerību, ka Valsts kase savus atzinumus par uzņēmuma sagatavoto restrukturizācijas plānu valdībā iesniegs iepriekš izziņotajā laikā - līdz 15.martam - un tie būs pietiekami pārdomāti.

Valsts kase pirmdien informēja, ka pabeigusi izvērtēt metalurģijas uzņēmuma AS "KVV Liepājas metalurgs" iesniegto restrukturizācijas plānu un nosūtījusi uzņēmumam virkni oficiālu jautājumu par šo plānu. Atsaucoties uz Valsts kases pārvaldnieku Kasparu Āboliņu, Valsts kases pārstāve Eva Dzelme norādīja, ka šis plāns drīzāk esot dēvējams par uzņēmuma akcionāru vēlmju sarakstu un tajā nav neviena vērā ņemama piedāvājuma, kā uzņēmums varētu strādāt turpmāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!