Ukrainas uzņēmums "KVV Group" izskata iespējamību apturēt ražošanu AS "KVV Liepājas Metalurgs", portālam "Delfi" pavēstīja uzņēmuma preses sekretāre Natalja Napadovska.

Uzņēmuma lēmums atkarīgs no tā, vai valdības 15. marta sēdes lēmumi būs "konstruktīvi".

"Situācijā, kad "KVV Liepājas Metalurgs" jau ilgu laiku spiests strādāt biznesa vidē, kurā formāla valsts pieeja objektīvām uzņēmuma problēmām, tiek pavadīta ar konstruktīva dialoga novilcināšanu, var rasties nepieciešamība pieņemt lēmumus par uzņēmuma darba apturēšanu un tā konservāciju," skaidro "KVV Group" vadība.

Pēc uzņēmuma aplēsēm 2016. gadā prognozētie "KVV Liepājas Metalurga" zaudējumi nevar būt mazāki par pieciem miljoniem eiro. Salīdzinājumam 2015. gadā uzņēmums cieta vairāk nekā astoņus miljonu eiro lielus zaudējumus.

Kompānijā atgādina, ka "KVV Liepājas Metalurgs" divreiz iesniedza izskatīšanai Valsts kasē uzņēmuma parādu restrukturizācijas plānu (2015. gada 28. decembrī un 2016. gada 1. martā) tomēr gan pirmajā, gan otrajā reizē uzņēmuma vadība saskārusies ar to, ka plāna izskatīšana ieilga.

Valdības sēde, kurā bija jāskata "KVV Liepājas Metalurgs" jautājums pārcelta no 8. marta uz 15. martu, uzsver KVV.

Uzņēmums arī vērš uzmanību uz citiem "triecieniem" – "KVV Liepājas Metalurgs" nodrošinātie kreditori šā gada janvārī ierosināja izskatīt uzņēmuma maksātnespējas jautājumu, kam 21. janvārī sekoja finanšu līdzekļu noņemšana vairāk nekā 13 miljonu eiro apmērā no bankas garantiju summas, kā arī 300 tūkstošu eiro iesaldēšana.

"Šīs darbības galēji negatīvi ietekmēja uzņēmuma apgrozāmo līdzekļu apjomu. Tāpat cieta arī uzņēmuma imidžs. Kompānijas vēršanās pie nodrošinātajiem kreditoriem, lai izkļūtu no smagās finansiālās situācijas, ir palikusi bez atbildes," teikts paziņojumā.

Kā apstākļus, kas neļauj uzņēmumam pilnībā izmantot esošās metāla kausēšanas un velmēšanas jaudas ražošanā, īpašnieki min melno metālu tirgus krīzi, elektroenerģijas cenas, kas saglabājas divreiz augstākas nekā vidēji Eiropā, kā arī stagnējošo metāllūžņu tirgu.

"Visas šīs problēmas ir labi zināmas gan Valsts kasei, gan Ministru kabinetam, kuru rīcībā ir visas nepieciešamās pilnvaras un instrumenti, lai atbalstītu "KVV Liepājas Metalurgs" piedāvāto parādu pārstrukturēšanas plānu," vērtē "KVV Group".

Jau vēstīts, ka valdība februāra sākumā uzdeva "KVV Liepājas metalurgam" līdz 1. martam izstrādāt uzņēmuma restrukturizācijas plānu, lai tiktu vērtēta iespējamā saistību grafika pārskatīšana.

Iepriekš valdība atlika lemšanu par saistību grafika pārskatīšanu, dodot uzņēmumam laiku līdz martam sagatavot restrukturizācijas plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!