Latvijas Bankas (LB) padomes locekļa amatam virza ar Ventspils mēru Aivaru Lembergu saistītu personu, proti, zvērinātu advokātu un LB konsultantu juridiskajos jautājumos Pēteri Putniņu, piektdien raksta laikraksts "Dienas Bizness".

Saeimai tuvākajās nedēļās būs jābalso par pilnvaru apstiprināšanu četriem LB padomes locekļiem. LB prezidents Ilmārs Rimšēvičs darbam padomē izvirzījis trīs līdzšinējos padomes locekļus – Leonīdu Grisenko, Arvilu Sautiņu un Aivaru Skopiņu.

Viens no LB padomes locekļiem – Harijs Bušs – nolēmis pensionēties un atkārtoti šim amatam nekandidēt, tādēļ Rimšēvičs uz šo vietu virza Putniņu.

Rimšēvičs ceturtdien laikrakstam noliedza, ka kandidātu izraudzīšanas gaitā viņš būtu tieši vai netieši uzrunāts, iesakot to vai citu pretendentu. "Līdzšinējā praksē nekad nekas tāds nav noticis un arī šī reize nebija izņēmums. Nekādi ieteikumi, nekādi komentāri līdz šim nav saņemti," laikrakstam uzsvēra LB prezidents.

Putniņš neesot bijis vienīgais pretendents un Rimšēvičs izskatījis virkni kandidātu un visi viņi esot bijuši no LB speciālistu vidus. Putniņam priekšroka dota viņa jurista kvalifikācijas dēļ.

Putniņš savulaik darbojies arī a/s "Ventbunkers" padomē. Par LK padomes locekli Putniņš kļuva 2005. gada februārī, kad arī LK akcionāru pilnsapulce padomē ievēlēja veselu virkni Ventspils mēram Aivaram Lembergam lojālas personas. Vēl iepriekš, 2004. gada novembrī, P. Putniņam tika izsniegta pilnvara pārstāvēt Nīderlandē reģistrēto firmu "Yelverton Investments", raksta "Dienas Bizness". Laikraksts "Diena" iepriekš rakstīja, ka šis uzņēmums, iespējams, ir Lemberga ģimenei piederoša kompānija.

Putniņa dzīvesbiedre Vidaga Putniņa jau gadiem ilgi darbojusies dažādu ar Ventspils tranzītbiznesu saistītu uzņēmumu padomēs, kur pārstāvējusi ar A. Lembergu saistītas intereses. Ar Putniņu laikrakstam neizdevās sazināties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!